Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wilminktheater zit na Huiskamer-debacle met 2 miljoen aan kosten: 'Moet een nette oplossing komen'

Wilminktheater
Beeld: Laurens Kuiper

Het niet doorgaan van de Huiskamer van de Stad heeft voor het Wilminktheater een nare bijsmaak gekregen. Voor de plannenmakerij heeft het theater 2 miljoen euro aan kosten voorgeschoten. Daar dreigt het nu mee te blijven zitten. Het college van B&W trok het voorstel om de bibliotheek, Wilminktheater, Kunstenschool Kaliber en poppodium Metropool te laten samenwonen vorige maand in, na een brief van de bieb waarin een ultimatum werd gesteld.

De bibliotheek stuurde 21 september een brief naar het college waarin - niet voor het eerst - werd aangegeven dat zij alleen akkoord kon gaan met de verhuizing als daar extra financiële middelen (subsidie) tegenover zouden staan. Het college vond dat er vanuit de gemeente genoeg oplossingen voor het begrotingsprobleem van de bieb waren aangedragen en trok, met de deadline van het aanbestedingstraject in zicht, het voorstel in.

Verdubbeling kosten

Het nog maar sterk de vraag of het ambitieuze project gezien de kostenstijging überhaupt op een meerderheid in de gemeenteraad had kunnen rekenen. In twee jaar tijd zijn de geschatte kosten voor de metamorfose van het theatergebouw gestegen van ruim 13 miljoen naar 26 miljoen euro. En dat deed de twijfel zelfs bij de coalitiepartijen toeslaan.

329037 muziekkwartier 2022 08 19 115106 hmoc
Lees ook
Miljoenenproject Huiskamer van de Stad in Enschede van de baan: 'Kan niet in het diepe gaan springen'

Voor dat geld zou in ieder geval de entree van het Wilminktheater verplaatst worden naar het Wilminkplein. In het pand zou er een 'doorbraak' gerealiseerd worden, door de muren tussen de samenwerkende culturele instellingen letterlijk weg te halen. Spil in het laagdrempelig maken van de toegang, ook overdag, had de komst van bibliotheek moeten zijn.

Vooruitbetaalde kosten

In de vergadering van stadsdeelcommissie Centrum werd het annuleren van de Huiskamer van de Stad dinsdagavond voor het eerst in de openbaarheid door lokale politici besproken. Onder meer uit briefwisselingen blijkt dat vertrouwen tussen het Wilminktheater en de bieb, maar ook de gemeente en de bieb een flinke deuk heeft opgelopen.

Lees verder onder de afbeelding.


20231018 Vooruitbetaalde kosten Wilminktheater Huiskamer van de Stad
In jaarverslagen van het Wilminktheater zijn de vooruitbetaalde kosten voor de Huiskamer van de Stad terug te vinden. Ze tellen op tot zo'n 2 miljoen euro.
Beeld: Wilminktheater, jaarverslag 2020

Een van de onderdelen daarin zijn de door het Wilminktheater vooruitbetaalde kosten, voor bijvoorbeeld de bouwtekeningen. In totaal gaat het om zo'n 2 miljoen euro. Met name daar zit irritatie. Het theater zou het geld terug willen zien. "We moeten er in ieder geval voor zorgen dat we het netjes met elkaar afronden. Daar hebben we ook een rol in als gemeente", aldus VVD-wethouder Jeroen Diepemaat. "Ik wil niet dat alleen het Wilminktheater daarmee blijft zitten."

Geen dekking

De fractie van de VVD wil dat geen van de drie partijen opdraait voor de reeds gemaakte kosten. Raadslid Rachel Denneboom zei dinsdagavond dat zij daar desnoods een motie voor wil indienen bij de begrotingsvergadering. Op een plan van 26 miljoen euro lijkt een vergoeding voor de vooruitbetaalde kosten in theorie goed mogelijk, maar zo makkelijk is het in werkelijkheid niet.

“We moeten er in ieder geval voor zorgen dat we het netjes met elkaar afronden. Daar hebben we ook een rol in als gemeente”

De investering bestaat voor de helft uit een jaarlijkse bijdrage van 400.000 euro uit de gemeentekas. Een gebouw (of renovatie) wordt immers over 40 jaar uitgeschreven. De andere helft zou worden gedekt door hogere huurprijzen van de vier partners en daarnaast een eigen bijdrage.

De bijdrage van de bibliotheek zou worden geleverd door de verkoop van het huidige pand aan de Pijpenstraat. "Ik heb daar dus geen potje voor", hield wethouder Jeroen Diepemaat de leden van de stadsdeelcommissie voor.

Wethouder aan de slag

Wethouder Diepemaat belooft op korte termijn naar de gemeenteraad te komen met oplossingsrichtingen voor de vooruitbetaalde kosten. 1Twente heeft ook de bibliotheek en het Wilminktheater om een reactie gevraagd.

Jan Hoogenberg
Lees ook
Directeur bibliotheek Enschede over project Huiskamer van de Stad: ‘Het is niet zo dat wij de stekker eruit trekken’

Beide organisaties laten weten dat zij in afwachting van gesprekken met de gemeente - waarbij ook de gemaakte kosten ter tafel komen - geen berichtgeving zullen doen over de afhandeling van de Huiskamer van de Stad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.