Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose wooncorporatie onderzoekt of er gewoond kan worden in Grolsch Bierhuis

111200 opening 1 Twente Langelermaatweg
De lokale omroep was de laatste huurder van het pand aan de Langelermaatweg. Deze foto werd gemaakt bij de opening van de studio in 2011.
Beeld: 1Twente Hengelo

Welbions onderzoekt de mogelijkheid of het pand aan de Langelermaatweg 244 geschikt gemaakt kan worden voor woningen. Na het vertrek van 1Twente Hengelo uit het pand in december 2021 stond het leeg. De lokale omroep huurde het pand ruim tien jaar van de wooncorporatie.

Schaarste op de woningmarkt

Rick Gockel van Welbions weet nog niet wat er mogelijk is in het pand, maar verhuren wordt steeds minder interessant, vertelt hij: "Er is na het vertrek van de omroep wel af en toe interesse geweest van partijen, maar die werd nooit echt concreet. Aan de andere kant ligt er voor Welbions ook een taak om te zorgen voor voldoende huurwoningen. De grote schaarste op de woningmarkt zorgt dat we nu hebben besloten serieus te kijken of woningen op deze plek haalbaar zijn."

“Vanwege de verdieping liggen seniorenwoningen minder voor de hand”

Grolsch Bierhuis

Het pand, dat bekend staat als het Grolsch Bierhuis en decennialang als café heeft gefungeerd, brandde in 2004 compleet af. Het is daarna volledig gerestaureerd en voorzien van het stempel 'gemeentelijk monument'. Om die reden zal het karakteristieke deel van de voorgevel behouden moeten blijven. Dat moet volgens Gockel geen beletsel vormen voor de ombouw van het huidige kantoorpand tot een pand met drie tot vijf wooneenheden: "Het zou interessant kunnen zijn voor starters op de woningmarkt en eengezinshuishoudens. Vanwege de verdieping liggen seniorenwoningen minder voor de hand", aldus de programmaontwikkelaar.

Wim jager frederique westera bieb 1twente
Lees ook
Lokale omroep dichterbij het vuur na verhuizing naar Bibliotheek Hengelo

Kasbah

Welbions heeft nog slechts een paar van dit soort panden in haar bezit waar niet gewoond wordt. Steeds vaker wordt gekeken of ze niet geschikt gemaakt kunnen worden voor bewoning. Voorbeelden waar dit al gebeurd is of nog gaande is is de Kasbah (aan de kant van de Zwavertsweg komen seniorenwoningen) en de Schumannstraat in Klein-Driene, waar zeven zogeheten 'woonwerkwoningen' zijn gerealiseerd met op de bovenverdieping negen starterswoningen.

  • 211200 1twente pand leeg 2
    Het interieur van het pand na het vertrek van de lokale omroep eind 2021.
    Beeld: 1Twente Hengelo
  • 211200 1twente pand leeg 1
    Het interieur van het pand na het vertrek van de lokale omroep eind 2021.
    Beeld: 1Twente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.