Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mandy uit Almelo stopt na bijna 12 jaar met haar cafetaria: ‘Ik hou het lichamelijk niet meer vol’

161023 mandy cafetaria
Mandy van Waas
Beeld: Joy Stempher

Ze zal voor veel Almeloërs een bekend gezicht zijn: Mandy van Waas, de eigenaresse van cafetaria Het Veld aan de Ootmarsumsestraat. Na bijna 12 jaar als eigenaresse van de snackbar gaat op 1 november de frituurpan voor haar uit. “Ik had dit graag nog heel lang willen doen, maar dat ga ik lichamelijk niet meer volhouden. Het is tijd voor een andere stap.”

Lichamelijke klachten

De 45 jarige Van Waas is een trotse eigenaresse van de cafetaria in Almelo. “Ik ga het ook wel heel erg missen hoor”, vertelt ze. Hoewel ze met liefde nog een aantal jaar een patatje voor haar klanten had willen bakken, merkt ze dat het lichamelijk steeds zwaarder voor haar wordt. “Ik voel het in mijn rug en schouders, want de pannen staan op een redelijke hoogte en je schud natuurlijk veel met de frituurpannen." Van Waas heeft voor de rug- en schouder- klachten wel een bezoek aan de fysiotherapeut gebracht en die adviseerde haar om rust te houden. “Maar dat is gewoon geen doen als je eigenaar van zo’n zaak bent”, concludeert ze.

Van bijbaan naar eigenaresse

Bijna 12 jaar geleden kreeg Van Waas de sleutel in handen van de cafetaria aan de Ootmarsumsestraat. Toch was het geen onbekende plek voor de Almelose. “Toen ik 15 jaar was, heb ik hier een bijbaantje gehad.” Daar werkte ze voor Anja, die toen eigenaresse van de zaak was. “Helaas is zij later plots overleden aan een herseninfarct, waardoor er een nieuwe eigenaar gezocht moest worden”, vertelt Van Waas. “Mijn vriend, nu mijn ex, vroeg toen of het niet iets voor mij was.” Van Waas moest er even over nadenken maar besloot daarna om het avontuur aan te gaan. “Ik dacht, ik zie wel wat het wordt en als het na een jaar toch niet is wat ik ervan gehoopt had, dan houdt het helaas op. En nu zit ik er al bijna 12 jaar!”, lacht de eigenaresse.

“Ik ga vooral het menselijk contact missen”

Mooie en spannende tijden

Van Waas kijkt met veel plezier terug naar haar tijd achter de frituurpannen. “Ik ga vooral het menselijk contact missen”, zegt ze. Ze vertelt dat veel klanten haar ook gaan missen. “Ik heb veel reacties gehad van klanten die het jammer vonden dat ik ermee ga stoppen. Vorige week zag ik bijvoorbeeld de leverancier voor het laatst en toen moest ik wel even slikken. Nu het bijna 1 november is, wordt het wel heel officieel.”

De eigenaresse kijkt ook terug naar de corona tijd: “Ik heb in die tijd gewoon heel veel geluk gehad”, begint ze. “Ik had een heel gunstig contract wat betreft de kosten voor het gas, waardoor ik daardoor ook niet veel gedoe daarmee heb gehad. Met aangepaste openingstijden kon ik in die tijd alsnog goed draaien, dus daar heb ik gewoon echt geluk mee gehad.” Van Waas betreurt het dat er in de corona periode veel cafetaria’s financieel in de problemen kwamen.

“Na 1 november ga ik het helemaal loslaten”

Nieuwe eigenaren

Na 1 november zal Van Waas niet meer het gezicht zijn van cafetaria Het Veld. Daarna nemen twee jonge gezichten het over: Puck Kamp en Max van Uitert. “Ze zijn 21 en 22 jaar en ze draaien nu al een tijdje mee zodat ik ze kan inwerken”, vertelt Van Waas. De twee nieuwe eigenaren zijn van plan de cafetaria te verbouwen naar eigen smaak. “Dat snap ik wel, dat heb ik toen ook gedaan. Ik ben benieuwd hoe ze het verder gaan doen maar na 1 november ga ik het wel helemaal loslaten. Dan is het echt aan hen.”

Een andere baan

Van Waas weet nog niet precies hoe haar leven eruit gaat zien nadat ze de sleutel heeft overgedragen aan de twee nieuwe eigenaren. Toch heeft ze wel een klein vermoeden: “Ik ga binnenkort een dag meelopen bij het bedrijf van mijn boekhouder. Ik vind boekhouden stiekem best heel leuk, dus ik ga kijken hoe dat me bevalt. Het is in ieder geval totaal iets anders.”

Even geen patatje

De eigenaresse moet van haarzelf elke week verplicht een patatje eten. “Je moet natuurlijk weten wat je verkoopt.” Maar na 1 november hoeft dat niet meer. “Dan hoef ik ook echt even geen patatje meer hoor!”, lacht ze. “Tenzij mijn kinderen dat toch wel heel graag willen”, voegt ze er nog met een lach aan toe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.