Enschede
Video

Deze Enschedese lapjesdekens zijn speciaal bedoeld voor vluchtelingen

Bijna 80 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog en conflict. Nooit eerder werd zo’n hoog aantal geregistreerd. Ze zitten allemaal in de kou, moeten schuilen voor noodweer of zitten onder slechte omstandigheden vast in een kamp. Mensen die precies in deze tijd voor je zorgen zijn heel schaars, vinden Els du Rieu en Betty Plas uit Enschede. Zij maken lapjesdekens voor vluchtelingen – een warm bewijs dat er mensen op de wereld zijn die aan je denken. Ze zijn bezig met een nieuwe vracht voor vluchtelingen in Jordanië.

Iemand iets leuks geven. Dat is vrijwel de belangrijkste reden dat de twee vrouwen samen met een groepje vrouwen uit Enschede zoveel tijd steken in het maken van de dekens. “Vluchtelingen kiezen er niet altijd voor om vluchteling te zijn”, vertelt initiatiefnemer De Rieu. “Soms is het hoge nood, oorlog of omdat je geen eten meer hebt. Met al die vluchtelingenstromen toen dacht ik dat we iets moesten doen.”

Traditie

Geïnspireerd werd Du Rieu door de traditionele quilts uit Amerika. Deze lappendekens werden toen voor bijzondere gelegenheden gemaakt, maar waren met name bedoeld voor mensen die het nodig hadden. Door de jaren heen is zo wereldwijd een netwerk van lappendekenmakers ontstaan.

Het begin

Ooit begonnen de Enschedese makers rondom Du Rieu met het naaien van tassen. Gevuld met onder andere schriften, potloden, kleurpotloden en een gum worden de tassen naar bepaalde gebieden gestuurd waar kinderen zonder equipment niet naar school kunnen. “De VN betaalt en organiseert wereldwijd in kampen de school voor kinderen en ouders moeten ervoor zorgen dat kinderen schoolspullen hebben en dan kunnen ze naar school.”

icon_main_quote_red_glyph

Vluchtelingen kiezen er niet altijd voor om vluchteling te zijn

Els du Rieu

Unieke patronen

Inmiddels maakt Du Rieu, samen met haar vijf collega’s, met name dekens. Deze dekens worden in wijkcentrum Lumen in de Enschedese wijk Velve-Lindenhof gemaakt. Hier hebben de vrouwen genoeg ruimte om de unieke patronen te leggen – hét kenmerk van de lapjesdekens. “Op dit moment zijn we bezig met dekens voor vluchtelingen in Jordanië. We hebben al 76 gemaakt”, vertelt zij.

Donatie

Du Rieu maakt duidelijk dat donaties altijd welkom zijn: “Als mensen goede katoenen stof hebben, kunnen ze dat brengen bij Lumen.” Maar ook kopen van de dekens helpt, geeft de initiatiefnemer aan. De dekens worden gevuld met fiberfill en dat betalen ze namelijk uit eigen zak. Extra handen zijn ook altijd welkom. “Iedereen is welkom.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.