Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oefening militairen: reservisten maken Hengelo vrijdag en zaterdag veilig

Vrijdag en zaterdag moet je niet vreemd opkijken als je gewapende militairen in het Hengelose straatbeeld ziet. Het Korps Nationale Reserve, in de volksmond 'Natres', houdt een grote oefening. De militairen oefenen het bewaken en beveiligen van strategische locaties, zoals de studio van RTV Oost, de waterzuivering en de brandweerkazerne. Eén van de reservisten die meedoet is sergeant-majoor Ralph.

Dreigingen van verschillende gradaties

Prikkeldraad en militairen die alles strak in de gaten houden; verschillende locaties worden omgetoverd tot ondoordringbare vestingen. Niemand die er niet hoort te zijn, komt erin. "Tijdens de oefening zullen mensen op allerlei manieren proberen binnen te dringen. Onze taak is om dat te voorkomen”, zegt de reservist. Tijdens de oefening krijgen de militairen te maken met nagespeelde dreigingen van verschillende gradaties.

Parttimers

De militairen zijn onderdeel van het 10 Infanteriebataljon Bewaken & Beveiligen (IBB-KNR). Dit zijn parttime-militairen, die naast militair zijn, ook een baan in de burgermaatschappij hebben. Op de bases in Enschede en Eibergen is een deel van deze eenheid gestationeerd. “Wij zijn grondwettelijk gebonden aan Nederland, dat is ons werkgebied. In het buitenland kunnen we wel ondersteuning bieden aan de parate eenheden.”

“Het is al lang geen Dad's Army meer. We hebben veel jonge mensen, zowel mannen als vrouwen.”

Docent in het dagelijks leven

Ralph geeft in het dagelijks leven les op het mbo. “Wat je als reservist mooi vindt, is natuurlijk het militaire vak, maar je betekent ook wat voor je omgeving. Het is ook belangrijk dat je een bepaald kameraadschap ontwikkelt binnen je eenheid.”

230401 nationale reserve deventer FOTO 10 IBB KNR
Lees ook
In Hengelo worden zaterdag 25 'oproepbare militairen' beëdigd; 'Dit is de perfecte bijbaan'

Jong en oud

Waar vroeger reservisten vaak wat ouder waren, is dat nu wel anders. Ook veel studenten kiezen voor de Natres: “Het is geen Dad's Army meer, dat is het al lang niet meer. We hebben veel jonge mensen, zowel mannen als vrouwen. Alles is vertegenwoordigd. Het is een heel dynamisch samenspel."

Het is overigens gebruikelijk dat reservisten om veiligheidsredenen in de media niet bij hun achternaam en met hun woonplaats genoemd worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.