Hengelo
Sport
Regio sport

Twentse handen kneden Kelderman en Oomen

Morgen gaat de Ronde van Italië van start. Na de Tour de France de tweede grote wielerronde van dit jaar. Team Sunweb, dat zijn basis in Twente heeft, is van de partij met kopmannen Wilco Kelderman, Sam Oomen en Michael Matthews. Fysiotherapeut Mathijs Boerrigter uit Goor moet ervoor zorgen dat de fietsers fysiek in vorm blijven. We spraken hem vrijdag in de studio van 1Twente Vandaag.

Bubbel

Om precies te zijn in de ruime televisiestudio, níet in de ietwat krappe radiostudio. De reden? Mathijs Boerrigter is als de dood dat hij straks corona meeneemt naar Italië en Team Sunweb. “In de Giro zit je met je team in een bubbel en het is natuurlijk zaak dat iedereen gezond die bubbel ingaat. Nu zit een collega-fysiotherapeut in Sicilië, waar de ronde zaterdag van start gaat. Ik los hem over tien dagen af, maar we hebben nu al wel steeds contact via Whatsapp, zodat ik continue wordt bijgepraat over de stand van zaken. Of de renners in vorm zijn, wat de aandachtspunten zijn, noem maar op.”

'Sporters zijn veel minder geduldig'

Mathijs Boerrigter is in het dagelijks leven fysiotherapeut bij Fyon in Enschede en Ootmarsum. Hoe verschillend is dat werk met z’n werk binnen een professionele wielerploeg? “Ik werk bij Fyon ook vooral met jonge mensen en sporters. Topsporters, da’s nog weer een ander verhaal. Die hebben veel minder woorden nodig om duidelijk te maken wat er aan schort dan gewone stervelingen. Aan de andere kant zijn sporters wel veel minder geduldig. Die willen direct geholpen worden en de volgende dag resultaat zien.”

icon_main_quote_red_glyph

“Als ie heel blijft, geloof ik dat onze kopman Wilco Kelderman heel hoog gaat eindigen.”

Mathijs Boerrigter

'Twee besmettingen? Dan kun je naar huis'

De komende week werkt hij nog gewoon bij Fyon in Twente, maar hij is wel extra voorzichtig. Vlak voor vertrek naar Italië volgt een coronatest en ook op de twee rustdagen in de Ronde van Italië volgen er weer tests. Wat als een test positief is? “Dan kun je naar huis. En als er twee leden van een ploeg positief testen gaat de hele ploeg naar huis. Net als in de Tour de France. En dat kunnen dan ook een kok en een mechanicien zijn.”

VIDEO ONDER: Op deze ludieke én coronaproof manier stelde Team Sunweb eerder dit jaar de ploegen voor de Tour de France en de Giro d'Italia voor.

Noord-Italië

Toch verwacht Boerrigter dat het de Italianen beter lukt coronaproof te werken dan de Fransen: “Met name in Noord-Italië was de impact van het virus zo groot, dat het hen daar weinig moeite kost de regels in acht te nemen. Je zult in de Alpen geen berghellingen vol mensen zien. Dat zag je al tijdens de wedstrijden die de afgelopen weken in Italië werden gehouden.”

Ronde van Goor

Boerrigter is in z’n vrije tijd voorzitter van de organisatie die begin september de Ronde van Goor organiseerde, naar wat achteraf bleek de enige wielerwedstrijd in Oost-Nederland dit kalenderjaar. “Dat was best bijzonder. Doordat er nauwelijks wedstrijden waren was de top van het Nederlandse amateurwielrennen van de partij. Bezoekers waren er nauwelijks. En dat was precies wat we wilden. Na afloop waren we als organisatie meer dan tevreden.”

'Mijn eerste grote ronde'

Voor Boerrigter, die zelf ook een verleden heeft als amateurwielrenner, wordt het zijn eerste grote ronde als fysiotherapeut. “In eerste instantie zou ik de Tour de France gaan doen, maar door corona werden de plannen gewijzigd. Ik ben nu blij dat ik naar de Giro mag. Wie er gaat winnen? Als ie heel blijft, geloof ik dat onze kopman Wilco Kelderman heel hoog gaat eindigen. Hij is elk geval in topvorm.”

Mathijs boerrigter
Mathijs Boerrigter: “Je zult in de Alpen geen berghellingen vol mensen zien” © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.