Verkeer
Stuur appje
Zoek

Regenboogvlag in top voor Almelo's gemeentehuis: ‘Omdat iedereen hier zichzelf moet kunnen zijn’

Andy Jager 21 Noa Oordt 20231009
Andy Jager (links) en Noa Oordt staan jonge mensen graag bij met hun coming out
Beeld: Avedan

Het is Coming Out Week. Noa Oordt (22) en Andy Jager (21) kwamen redelijk makkelijk uit de kast en helpen andere jonge mensen daar nu graag bij. Woensdag gaat bij het gemeentehuis de regenboogvlag in top.

Welzijnsorganisatie Avedan staat met een aantal activiteiten stil bij de Coming Out Week en voert twee twintigers op als boegbeeld van het vaak emotioneel zware moment van uit de kast komen. Andy had zijn coming out vier jaar geleden. Anders dan gepland, want zijn zus had via een nichtje al verteld dat hij biseksueel was en soms in drag liep. ”Toen heb ik het meteen aan mijn moeder verteld. Zij reageerde heel lief en grappig. Als je maar niet zit te flikflooien op de bank, zei ze. Dat vond ik tof.”

Daten

Bij de Almelose Noa was het uit de kast komen evenmin drama. Ze liep stage bij Studio15 en voelde zich thuis bij regenbooggroep Harmony. ”Ik had wel vriendjes gehad maar vond vrouwen ook leuk. Toen ben ik gaan daten met een meisje. Mijn moeder zag mij met haar op mijn Instagram en kwam naar mijn kamer”, vertelt Noa haar verhaal. Ze dacht dat haar ouders het niet goed zouden vinden. ”Omdat ik uit een christelijk gezin kom. Maar ze reageerden gelukkig heel relaxed.”

Jongerenwerker Naomi Beijer van Avedan die Harmony in Studio15 begeleidt kent het ook wel anders. ”De Coming Out Week is nog steeds belangrijk. We zien bij Harmony steeds meer jongeren die weten dat ze bij ons zichzelf kunnen zijn, wat hun geaardheid of gender ook is. Ze vinden bij hier erkenning en kunnen delen waar ze tegenaan lopen. Als je mensen ontmoet die voor dezelfde uitdagingen hebben gestaan, helpt dat enorm.”

“Neem hoe dan ook de tijd om goed te kunnen ontdekken wie je wilt zijn en hoe je je voelt”

Samen met collega-jongerenwerker Marijke Grutterink van Avedan en de jongeren van Harmony zette ze een programma in elkaar met een podcast, filmpjes, een panelgesprek en het hijsen van de regenboogvlag bij het gemeentehuis komende woensdag. Noa heeft als ervaringsdeskundige een tip voor jongeren die nog uit de kast moeten komen. ”Als je geluk hebt, kun je het onderwerp met vrienden bespreken. Neem hoe dan ook de tijd om goed te kunnen ontdekken wie je wilt zijn en hoe je je voelt. Pas als je daarvan overtuigd bent, kun je het goed naar buiten brengen", weet ze uit ervaring.

Panelgesprek

Ook Andy heeft de ervaring dat met vrienden praten helpt. ”Mijn vrienden hebben me echt gesteund. Daarvoor had ik wel het gevoel dat ik anders was, maar ik kon het ook niet goed onder woorden brengen. En als je het vertelt, accepteer dan ook dat er altijd mensen zullen zijn die aan het idee moeten wennen.” Tijdens de week doen Noa en Andy beide mee aan het panelgesprek en zijn de filmpjes te zien op de socials van Avedan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.