Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose moeders én vaders leren al tien jaar van elkaar in wekelijks Mammacafé

Het Mammacafé. Bij het horen van die term kun je denken aan een plek waar losgeslagen moeders zich volgooien met bier, terwijl de vaders thuis druk zijn met de kinderen, maar dat is het allerminst. Er komen wél degelijk moeders bij elkaar in het Mammacafé, maar ook vaders en kinderen. Het Mammacafé in Hengelo voorziet al tien jaar in een behoefte en dat vinden ze daar wel een feestje waard.

Dreumescafé

Marlise Maduro is vanuit Humanitas Twente coördinator van zowel het Mammacafé in Hengelo als het Mammacafé in Enschede. En daarnaast ook nog eens van de Dreumescafés in beide steden. "Dreumesen zijn kinderen van 1 tot 4 jaar. Dat sluit dus prima aan op de Mammacafés. Vaak komen er ook moeders met baby's én dreumesen."

Misverstand

Voordat we dieper in de materie duiken, wil Maduro wel even een misverstand uit de wereld helpen. Een misverstand dat door de ooit zelfgekozen naamgeving in de hand wordt gewerkt: "Vaders zijn bij ons ook van harte welkom. We willen zo inclusief mogelijk zijn. Er was ooit zelfs wel een Papacafé in beide steden, maar door de lage opkomst zijn we daar na een tijdje mee gestopt. We gaan tijdens het tienjarig bestaan van het Mammacafé in Hengelo op woensdag 1 november de nieuwe, inclusievere naam bekendmaken."

Als de verslaggever 'Oudercafé' als mogelijkheid oppert, lacht Maduro: "Dat wordt het sowieso niet. Daar zit het woord 'ouder' in en dan zou je aan 'ouderen' kunnen denken. Wel houden we de term 'café' er in. Dat straalt gezelligheid uit. Maar voor je verder raadt: we geven de nieuwe naam pas prijs tijdens ons feestje."

“Met vrijwilligers is er meer een gevoel van gelijkwaardigheid. Onze gastvrouwen zijn vrijwel altijd ook zelf moeder.”

Dubbel feest

Het wordt in november overigens dubbel feest. Naast 10 jaar Hengelo wordt ook 12,5 jaar Enschede gevierd, vertelt Maduro: "In Enschede zijn we begin 2011 van start gegaan. De tiende verjaardag viel middenin coronatijd, dus toen was een feestje vieren niet mogelijk. Dat doen we nu alsnog, toevallig in dezelfde maand dat we de tiende verjaardag in Hengelo vieren."

icon_main_info_white_glyph

'Elke ouder is onzeker'

Dirkje is al lange tijd vrijwilliger bij het Mammacafé: “Elke ouder is onzeker. Vooral met de eerste baby. Je krijgt een kindje, maar je hebt nog geen idee hoe het allemaal werkt. Je leest erover, maar in de praktijk werkt het toch allemaal anders. Het Mammacafé kan dan een steuntje in de rug zijn. Ik zeg altijd: probeer het gewoon. Als het niet bevalt, is er ook niks aan de hand. Het is allemaal vrijblijvend. Je kunt op alle tijden binnenkomen.”

'Dat is onze kracht'

De Mammacafés en Dreumescafés zijn destijds opgezet door Loes opvoedondersteuning, maar al snel heeft Humanitas Twente het overgenomen. Maduro legt uit waarom: "Loes werkt niet met vrijwilligers en wij wel. Daarin schuilt juist de kracht van dit concept: dat ouders elkaar van adviezen voorzien. Met vrijwilligers is er ook meer een gevoel van gelijkwaardigheid. Onze gastvrouwen zijn vrijwel altijd ook zelf moeder. Soms zijn het jonge moeders, maar ook oma's vervullen die taak met verve. Zij hebben immers dubbel ervaring: met kinderen en kleinkinderen."

De laagdrempeligheid is heel belangrijk, vertelt de in Hengelo woonachtige coördinator: "Iedereen kan binnenlopen en niemand hoeft te betalen. Door die laagdrempeligheid merk je dat ouders contact maken. Dat geldt ook voor anderstaligen: we zien nu bijvoorbeeld Spaanstalige appgroepjes ontstaan van mensen die elkaar anders niet ontmoet hadden.”

Deskundigheid

Ook deskundigen worden wekelijks 'ingevlogen'. Op woensdagen is er behalve ruimte voor onderlinge ontmoeting ook ruimte voor bijvoorbeeld een lactatiedeskundige (wekelijks), een kinderfysiotherapeut (maandelijks) en een jeugdverpleegkundige (vier keer per jaar). Het Mammacafé in Enschede is op dinsdag van 10.00 tot 11.30 uur op de eerste verdieping van de bieb en in Hengelo, ook in de bieb, op de woensdag op dezelfde tijden.

icon_main_info_white_glyph

Feest in Hengelo en Enschede

In Hengelo wordt de tiende verjaardag gevierd op woensdag 1 november en in Enschede is het feest op dinsdag 7 november. Maduro: "Er is een kraampjesmarkt met informatie voor ouders en aanstaande ouders, er komt een fotograaf die ouders met hun kinderen fotografeert (één foto gratis) en er wordt een workshop peuterdans (Hengelo) en peutergym (Enschede) verzorgd." Kijk voor alle info op de de site van Humanitas Twente onder 'Wat doen we?'. Aanmelden hoeft niet. Alle ouders die bij het Mammacafé komen of zijn geweest zijn hiervoor uitgenodigd, net als alle vrijwilligers.

Hieronder een video waarin uitgelegd wordt wat het Mammacafé precies inhoudt:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.