Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bobbi (23) uit Enschede wint koninklijke schilderprijs en exposeert in Paleis op de Dam

De 23-jarige Bobbi Essers uit Enschede heeft de prestigieuze Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst gewonnen. Koning Willem-Alexander reikte de prijs voor aanstormend talenten donderdag persoonlijk aan haar uit: een onderscheiding en een bedrag van maar liefst 9.000 euro. Essers is de jongste van de drie winnaars uit 495 ingezonden kunstenaars. Haar werk is vanaf dit weekend een maand lang te zien in het Paleis op de Dam.

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst wordt sinds 1871 uitgereikt aan veelbelovende jonge schilders, om hen aan te moedigen en een podium te bieden. Dat gebeurt letterlijk in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar in totaal 33 kunstwerken van de drie winnende en twaalf andere genomineerde kunstenaars worden tentoongesteld.

Persoonlijk woord van de koning

Aan die bijzondere expositieplek refereert koning Willem-Alexander in zijn speech, waarin hij zich persoonlijk tot Essers richt. “Na haar afstuderen in 2022 had Bobbi Essers twee dromen: in een museum hangen en kunnen leven van haar kunst. Dat gaat lekker, want na een jaar hangt ze zelfs al in een Paleis!”

Essers maakt grote schilderijen van vaak verstrengelde lichaamsdelen, als haar beeld van vriendschap. De koning benadrukt de durf van de Enschedese om dat thema vast te leggen met de kwast. “Vriendschap is een van de allermooiste dingen in het leven en het is eigenlijk vreemd dat zo weinig kunstenaars zich eraan wagen om dit te verbeelden”, zegt hij in zijn speech. “Het lijkt ook bijna onmogelijk. Wat je deelt met je vrienden is immers niet vast te pakken, het is een gevoel van vertrouwdheid, een onzichtbare verbondenheid. En toch durft Bobbi Essers het aan. Zij viert de vriendschap met verf. Heel intiem en eerlijk.”

Indrukwekkende lijst

De bijzondere prijs en expositieplek kan Essers toevoegen aan een lijst tentoonstellingen, nominaties en prijzen die op zichzelf al indrukwekkend te noemen was. Haar schilderkunst hing onder meer in Museum More (het grootste Nederlandse kunstmuseum voor modern realisme) en bij galerieën in Amsterdam en Londen. Ze won de Buning Bongers Prijs (de grootste particuliere kunstprijs van Nederland) en werd geïnterviewd door het gezaghebbende Britse Elephant Magazine.

Bobbi Essers is de dochter van stadsbeiaardier Esther Schopman en directeur Universiteitsfonds Twente Maurice Essers. Ze volgde de theaterkunstklas bij het Kottenpark college in Enschede en studeerde daarna Fine Art aan de HKU in Utrecht. Tegenwoordig vervolgt ze haar studie met een internationale masteropleiding van het Frank Mohr instituut in Groningen.

  • 231005 Bobbi Essers met Willem Alexander na winst prestigieuze schilderprijs
    Bobbi Essers met koning Willem-Alexander bij haar winnende schilderijen
    Beeld: Eigen foto
  • 231005 Bobbi Essers met Willem Alexander na winst Koninklijke Schilderprijs Eigen Foto
    Bobbi Essers met koning Willem-Alexander bij haar winnende schilderijen
    Beeld: Eigen foto
  • 231005 Bobbi Essers wint Koninklijke Schilderprijs Eigen Foto
    Bobbi Essers met koning Willem-Alexander bij haar winnende schilderijen
    Beeld: Eigen foto
  • 231005 Bobbi Essers krijgt van Willem Alexander Koninklijke Schilderprijs uitgereikt Eigen Foto
    Bobbi Essers met koning Willem-Alexander bij haar winnende schilderijen
    Beeld: Eigen foto

Het winnende werk van Bobbi Essers is nog tot en met 5 november in het Koninklijk Paleis in Amsterdam te bekijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.