Verkeer
Stuur appje
Zoek

Huurder drugspand in Hengelo moet ruim miljoen euro aan geschatte winst betalen

231003 wietplantage STOCK
Uit metingen is opgemaakt dat er in ruim een jaar tijd zeven keer wiet is geoogst in het pand
Beeld: 1Twente

Ze vielen door de mand door een flinke toename in water- en stroomverbruik, twee mannen van 58 en 54 jaar uit Goor en Bentelo. In hun pand aan de Berfloweg in Hengelo trof de politie vervolgens een hennepplantage aan. Dinsdag hoorden ze hun straf: allebei een taakstraf, van respectievelijk 180 en 200 uur. Daarnaast moet de 54-jarige huurder van het pand ruim een miljoen euro aan geschatte winst betalen.

Zeven keer geoogst

De kwekerij werd in augustus 2021 opgerold. In het pand werden ruim duizend hennepplanten aangetroffen. Uit een meting van energiebedrijf Enexis bleek dat er sinds 2020 een flinke toename van het stroomgebruik in het pand was. Ook is in die tijd het watergebruik flink toegenomen. Uit deze metingen is opgemaakt dat er in ruim een jaar tijd zeven keer wiet is geoogst in het pand. In de plantage werd daarnaast een schema gevonden, waarop werd bijgehouden wanneer de plantjes water kregen.

Geen sleutel

De hoofdverdachte ontkende twee weken geleden alle beschuldigingen. Zo zei hij dat het hem zeer verbaasde dat er een wietplantage bij hem in het pand was. Hij verklaarde dat hij überhaupt niet bij het gedeelte van het pand kon komen waar de kwekerij zat. Dit omdat hij dat stukje onderverhuurde, en hiervan dus geen sleutels had.

Volgens de officier van justitie kan het niet anders dan dat de verdachte wel iets wist van de plantage. Zo is er bij het pand een beveiligingscamera aangetroffen. Op beelden van deze camera is te zien dat de verdachte de enige in het pand is op een van de dagen die op het kweekschema staan ingevuld.

'Geen hard bewijs'

De advocaten van beide verdachten wezen erop dat er geen hard bewijs is. Zo zijn alle spullen waar forensische sporen op zijn gevonden roerende objecten. Dit betekent dat de spullen op een later moment, zonder weten van de verdachten in de kwekerij terecht kunnen zijn gekomen. Het pand zou tevens meerdere ingangen hebben. Hierdoor konden mensen het pand betreden zonder dat de hoofdverdachte dit kon zien.

De rechtbank ging daar niet in mee en legde de mannen een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op voor de hennepkwekerij en de diefstal van stroom.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.