Verkeer
Stuur appje
Zoek

God Blessed Twente is het allerlaatste kunstje van de OXX-band

De OXX-band, ontstaan in 1979, gestopt in 2011, maar..... weer terug om te vlammen! Want er was één nummer dat nog gemaakt moést worden: God Blessed Twente. In onvervalst Twents worden in het rocknummer de zegeningen van Twente bezongen. ‘God zegent Twente en dat doet hij steeds weer’, staat in de tekst.

Boerenrock

Het bijzondere gezelschap dat OXX-band heet, hijst zichzelf in Vikingkostuum en presenteert boerenrock. En bij zo’n band behoren artiestennamen als Johnny Balldrucker, Berto de Trekhoake, Hennie Messerschmidt en Pebbles van Grossen Boezem.

“God zegent Twente en dat doet hij steeds weer.”

God blessed Twente is naar verwachting hun laatste kunstje. “Het is nu af. Deze moesten we nog maken”, vertelt Jan Mourik (Johnny Baldrucker) in 1Twente Vandaag.

Kettingzaag

De OXX-band is schatplichtig aan Normaal. Het is niet voor niets dat geluidstechnicus Jan van Os van de Achterhoekse band de OXX-band oprichtte. Zijn artiestennaam was Dr. John van Oxx die tijdens optredens regelmatig een kettingzaag hanteerde.

“Hij kwam ooit met een dronken kop het podium op en stak die zaag in een kroonluchter waardoor die naar beneden kwam en het afgelopen was met de verlichting en het geluid”, herinnert Mourik zich nog.

God blessed Texas

De band stortte zich in 1981 op het Nedersaksisch. Eerst was het vooral Achterhoeks, vanaf 1995 richtte de band zich op Twentse teksten. God blessed Twente is geïnspireerd op het Amerikaanse nummer God blessed Texas, uitgevoerd door de countryband Little Texas. “We hebben er meer rock ingestopt”, lacht Mourik.

Lees verder onder de afbeelding.

Oxx Band God Blessed Twente afbeelding band
Beeld: OXX Band

“Ik had het nummer al liggen, maar het kwam er nooit van”, verklaart de drummer. “We hebben elkaar een jaar of vijf niet gezien. In 2019 wilden we het nummer uitvoeren, maar toen kwam corona ertussen en moest een bandlid worden geopereerd.”

icon_main_info_white_glyph

Twentse woordenschat

De vocabulaire van de liefhebbers van het Twents Kwartearken wordt weer vergroot met de volgende woorden:

beeste, zeelzorg, kniennleaventjen

En dan is er nog het Woord van de week: Pungel

Bovenstaande woorden worden in deze aflevering van het Twents Kwartearken uitgelegd.

Moeilijk

Mourik verwacht dat het moeilijk wordt om de band nu nog in de been te houden. “Een is ernstig ziek, de bassist speelt al in twee bands en heeft het erg druk. Wellicht dat Berto het verder doortrekt als het hem wordt gevraagd. Misschien nog met de gitarist erbij. Dan houdt het zo’n beetje op.”

icon_main_info_white_glyph

Nog meer Nedersaksisch

De woorden van vorige week, aflevering 126, waren:

Boarddreager -baarddrager

De hille hoed – het hele lichaam

Iezermot – ijzerpoeder

Knallie – deugniet

Vinyl

God blessed Twente wordt later dit jaar ook op vinyl uitgebracht. Mourik hoopt natuurlijk dat het nummer z’n weg naar de Twentenaren vindt. De drummer komt oorspronkelijk uit Brabant, maar woont sinds 1976 in Enschede.

“Een van de weinige mooie regio’s van Nederland. Je bent hier gelukkig en net als op het platteland van de VS hebben mensen tijd voor een praatje.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.