Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dertig appartementen in Enschedese wijk Twekkelerveld vervangen door nieuwbouw: ouderen krijgen voorrang

20231002_TWEKKELERVELD APPARTEMENTENCOMPLEX
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Wederom heeft woningcorporatie De Woonplaats nieuwe plannen voor de Enschedese wijk Twekkelerveld. Het complex aan de Olieslagweg met dertig appartementen, nummers 153 tot en met 211, wordt volledig gesloopt en herbouwd. Met dit project hoopt de woningcorporatie aan wensen van ouderen te voldoen. Zij krijgen deels voorrang op de nieuwe woningen.

Huidige bewoners zijn geïnformeerd en zetten vrijwel allemaal hun handtekening onder de plannen. Woningcorporatie De Woonplaats legde de plannen uit in persoonlijke gesprekken met bewoners, omdat het een ingrijpende verandering van hun woonsituatie is.

Tijdelijk verhuizen

De situatie is ingrijpend, want bewoners moeten op zoek naar een ander onderkomen tijdens de verbouwing. Ze hebben elf maanden de tijd om een andere woning te zoeken. De Woonplaats helpt hen hierbij door middel van een Sociaal Plan. Volgens communicatieadviseur Claudia Huijbers lukt dat wel binnen een klein jaar. “We bieden actieve ondersteuning aan bewoners die moeite hebben met het vinden van een andere woonplek.”

Diversiteit in de wijk

Anders dan eerdere plannen in dezelfde straat, kiest de woningcorporatie nu voor vervanging in plaats van renovatie. Even geleden werd een project gepubliceerd over het verduurzamen van ander wooncomplex aan de Olieslagweg. Een pand met 21 appartementen wordt gerenoveerd en compleet van het gas afgehaald.

Olieslagweg in Twekkelerveld voor de verbouwing Julian Vriend
Lees ook
Eerste wooncomplex in Twekkelerveld wordt volgend jaar gerenoveerd en verduurzaamd

Bij dit nieuwe project in dezelfde straat wordt bewust gekozen voor sloop en nieuwbouw. “De appartementen zijn technisch niet meer van deze tijd. Het is economisch gezien niet interessant om deze woningen nog te renoveren en verduurzamen voor langere tijd”, legt Huijbers uit. “De nieuw te bouwen appartementen liggen bovendien in een wat hoger sociaal huursegment. Daarmee willen we meer diversiteit in de wijk creëren.”

20231002_TWEKKELERVELD APPARTEMENTENCOMPLEX OLIESLAGWEG
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Huizenruil

De corporatie hoopt met dit plan de wensen van ouderen in de wijk waar te maken. Een deel van de toekomstige appartementen wordt namelijk met voorrang verhuurd aan ouderen in de wijk die nu een eengezinswoning huren van De Woonplaats. De eengezinswoningen die daardoor vrijkomen worden beschikbaar gesteld voor grotere huishoudens. “Door deze huizenruil is er voor ieder wat wils”, hoopt Huijbers. “Het zou een mooie beweging in de wijk zijn, voor meerdere doelgroepen.”

De dertig appartementen, nummers 153 tot en met 211, worden gesloopt vanaf september 2024. Tot die tijd hebben huidige bewoners de tijd om hun woning te verlaten. Naar verwachting worden de nieuwe appartementen eind september 2025 opgeleverd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.