Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Succesvolle opruimactie Boven-Dinkel Losser met een borreltje bij ‘boer Frans’

Opschoonactie Boven-Dinkel
De Dinkel met vaak veel zwerfafval ook afkomstig uit Duitsland
Beeld: Martin Hilferink

Boer Frans Zanderink, bekend van het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw, stond ze op te wachten met een kruidenbittertje; een van de drie groepen vrijwilligers die een traject van de Boven-Dinkel met gebruik van kano’s hebben opgeschoond. “Echt een onverwachte opkomst van tussen de 40 en 50 vrijwilligers die wel een uur of drie bezig zijn geweest om allerlei zwerfafval uit de Dinkel te halen, een groot succes”, aldus Martin Hilferink van waterschap Vechtstromen.

Zachtboardplaten

Met zestien kano’s, beschikbaar gesteld door een drietal kanoverhuurders werden op drie trajecten van de Boven-Dinkel afval verwijderd. “Van blikjes, plastic flesjes, tot stukken hout en zachtboardplaten van wel een meter bij een meter, we hebben van alles aangetroffen”, aldus Hilferink. De actie werd door het waterschap uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Losser, provincie Overijssel, Staatsbosbeheer, LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Nederland red.) en de kanoverhuurbedrijven.

Tussen de veertig en vijftig vrijwilligers hielpen mee met het opschonen van de Boven-Dinkel
Tussen de veertig en vijftig vrijwilligers deden mee aan de opschoonactie van de Boven-Dinkel
Beeld: Martin Hilferink
“Het was soms wel een avontuur”

Op sommige plekken was de Boven-Dinkel, die vanuit Duitsland bij Losser ons land binnenstroomt, moeilijk toegankelijk door de begroeiing. Af en toe moest er een kano losgetrokken worden. “Dat was soms wel een avontuur”, aldus Hilferink, “ook omdat mensen dan uit de kano moesten stappen en daarbij soms een nat pak opliepen.” Er is meer dan 10 kliko containers vol afval verzameld, plus veel materiaal wat niet in de containers paste, zoals pallets, hekken en kunststofplaten.

Einde van het seizoen

Volgens de medewerker van Vechtstromen is er ook dit jaar weer veel afval opgehaald, maar niet zoveel dan vorige jaren. “Dat komt ook omdat het aan het einde van het seizoen is.” De aftrap van de opschoonactie werd donderdag 28 september verricht door algemeen bestuurder Rolf Woolderink van waterschap Vechtstromen bij restaurant Dijk59 in Losser.

“We moeten onze omgeving koesteren en schoonhouden”

“Als we met z’n allen genieten van de natuur en die openstellen, dan is het ook belangrijk dat we met z’n allen zorgen dat het schoon blijft. Dit is dan ook een mooi signaal dat we zuinig moeten zijn op onze omgeving en die moeten koesteren en schoonhouden”, aldus Woolderink. Aan het eind van de middag was er een samenzijn bij het Paviljoen in het Lutterzand waar de Losserse wethouder Jaimi van Essen de middag afsloot.

10 kliko containers vol zwerfafval was het resultaat van de opschoonactie
10 kliko containers vol zwerfafval was het resultaat van de opschoonactie
Beeld: Martin Hilferink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.