Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Nieuwe burgemeester Anko Postma op z’n Twents onthaald aan gemeentegrens Tubbergen

Anko Postma (51) is vanaf vandaag, donderdag 28 september 2023, officieel burgemeester van de gemeente Tubbergen. Bij de gemeentegrens krijgt hij vanmiddag een echte Twentse ontvangst met wegversperring, borrel, muziek en erehaag! De officiële installatie heeft vanavond plaatsgevonden op het gemeentehuis in Tubbergen.

Het ontvangstcomité staat al op tijd klaar bij de gemeentegrens Hardenbergerweg/Grensweg. Hier moet de groep noorderlingen op weg naar Tubbergen wel stoppen, want de weg is versperd. Een fles met kleine glaasjes komt voor de dag en er wordt een toost uitgebracht. Hans te Kolsté van de vertrouwenscommissie en wethouder Hilde Berning heten de gezinsleden Postma van harte welkom in Twente, hun nieuwe omgeving.

28092023 Anko Postma burgemeester Tubbergen gezin
Beeld: Niels Wesselink

Vakantie

Helemaal onbekend is Tubbergen niet voor de nieuwe burgemeester. In zijn jeugd kwam hij hier vaak. “Mijn ouders gingen vaak op vakantie in deze omgeving. Ik heb mij hier altijd al heel erg thuis gevoeld en een omgeving met veel buitengebied spreekt mij aan”, stelt Postma zich vandaag voor op www.politiekeambtsdragers.nl

Boerenzoon

Postma is geboren en getogen in het Groninger Westerkwartier, een plattelandsgemeente. Zijn ouders hadden een melkveehouderij, die inmiddels door een oudere broer overgenomen is. Hij ging naar het Nienoordcollege, studeerde vervolgens geschiedenis en media in Groningen.

28092023 Anko Postma burgemeester Tubbergen traditioneel twents onthaal
Beeld: Niels Wesselink

Maatschappelijk betrokken

Postma was altijd al maatschappelijk betrokken: voorzitter Plaatselijk Belang, bestuurder bij musea, en maakte deel uit van schoolbesturen van scholen waar zijn kinderen op zaten. Postma was 15 jaar zelfstandig ondernemer als trainer, coach en organisatieadviseur.

Daarnaast was hij actief in de lokale politieke partij Opsterlands Belang en was bestuursvoorzitter. In 2017 werd hij namens deze partij wethouder in de gemeente Opsterland.
Anko Postma is getrouwd met Esther Zijlstra; samen hebben ze drie kinderen. Het gezin woont in Nij Beets in de gemeente Opsterland.

“De betrokkenheid en saamhorigheid in de samenleving trekken mij bijzonder. In Friesland noemt men dat Mienskip. Hier spreekt men over Noaberschap”

"Tubbergen is vergelijkbaar met de omgeving van de gemeente Opsterland: een bosrijke omgeving in het zuidoosten van Friesland. Net als Opsterland is Tubbergen een gemeente met veel buitengebied. en een omgeving met veel buitengebied spreekt mij aan. De enorme betrokkenheid en saamhorigheid in de samenleving trekken mij bijzonder. In Friesland noemt men dat Mienskip. Hier spreekt men over Noaberschap."

28092023 Anko Postma burgemeester Tubbergen
Beeld: Niels Wesselink

Leefomgeving

Hij voelt zich betrokken bij datgene wat er leeft in de lokale samenleving. “Dan denk ik aan wonen, werken maar ook beleven, er zijn, verblijven in deze prachtige omgeving. Het gaat om een prettige leefomgeving met de benodigde voorzieningen. En die lijken onder druk komen te staan door demografische ontwikkelingen en een ogenschijnlijke tegenstelling tussen stad en platteland.”

“Met name in ons buitengebied spelen belangrijke opgaven. De opgaven zijn groot: woningbouw, landbouw, natuur, leefbaarheid”

Schakel

Anko Postma hoopt een verbindende schakel te kunnen zijn tussen onder andere de het gemeentebestuur, de gemeentelijke organisatie, de inwoners, ondernemers, verenigen en dorpsraden. “Met name in ons buitengebied spelen belangrijke opgaven. De opgaven zijn groot: woningbouw, landbouw, natuur, leefbaarheid. Ik wil er alles aan doen om de knelpunten die op ons afkomen om te zetten in kansen. En daar heb ik uiteraard heel erg veel mensen bij nodig”, schrijft hij. “Daarbij wil ik die verbindende kwaliteiten graag inzetten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.