Verkeer
Stuur appje
Zoek

Denekampse (48) fraudeert met verkoop van 200 auto's

20230425 Vrouwe Justitia Rechtbank Rechter Rechtspraak Pixabay
Beeld: Pixabay

Een 48-jarige vrouw uit Denekamp heeft zo'n zes jaar lang gefraudeerd met de handel in auto's. De Denekampse rommelde, samen met een plaatsgenoot, met de btw-betalingen en verdiende daarmee zo'n 361.000 euro. Het ging daarbij in totaal om 199 voertuigen

De vrouw gaf volgens de rechtbank leiding aan de grootschalige belastingfraude. Via een Nederlandse BV verkocht ze dure auto's als een Audi A5 aan een Duitse onderneming, die de voertuigen weer verkocht aan de Nederlandse bedrijven. Daarbij werd wel btw ontvangen, maar niet afgedragen aan de Belastingdienst. Op die manier - de rechtbank spreekt van 'btw-carrouselfraude'- werden tonnen achterover gedrukt.

Eind 2014 startte de Belastingdienst een onderzoek naar de bedrijven. Daarbij werd ontdekt dat de Denekampers gebruikmaakten van zogenoemde 'ploffers': BV's die korte tijd actief waren en vervolgens failliet gingen, zodat de Belastingdienst geen aanspraak meer kon maken op de btw-bedragen.

Lagere straf

De fraude vond plaats tussen grofweg 2010 en 2016. De rechtbank in Zwolle spreekt van grootschalige belastingfraude en het doen van onjuiste en onvolledige aangiften van inkomstenbelasting. De straf voor het stel valt lager uit, omdat er bijna negen jaar zat tussen de start van het onderzoek en de veroordeling.

De rechtbank legt de 48-jarige Denekampse een taakstraf van 240 uur op. Ook moet ze 50.000 euro terugbetalen aan de Staat. Als de vrouw binnen twee jaar opnieuw met justitie in aanraking komt, moet ze alsnog de voorwaardelijke celstraf van zes maanden uitzitten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.