Enschede

Hulpverlener uit Glanerbrug krijgt 21 maanden cel voor seks met 15-jarig meisje

De 43-jarige Rick K. uit Glanerbrug is door de Rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar. Hij mag ook drie jaar zijn vak als hulpverlener niet uitoefenen.

Raad voor de kinderbescherming - FOTO: COEN KRUKKERT
Rechtbank Almelo © Coen Krukkert

De rechtbank acht bewezen dat de oud-Denekamper als ambulant hulpverlener vorig jaar ontuchtige handelingen heeft gepleegd met zijn pupil, een destijds 15-jarige Hengelose. Ook heeft hij haar filmpjes en foto’s gestuurd waarop seksuele handelingen te zien zijn.

De man bekende dat laatste, maar ontkende in de zitting dat hij aan het meisje zou hebben gezeten. Het openbaar ministerie had 30 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

‘Geen vrijbrief’

„Juist hij was degene die aanvankelijk het initiatief nam tot een seksueel grensoverschrijdende relatie met zijn jeugdige pupil. Dat het slachtoffer in de bewezenverklaarde periode ook zelf toenadering tot verdachte zocht en initiatief nam tot zoenen, levert verdachte geen vrijbrief op om daarin mee te gaan”, aldus de rechtbank.

De man heeft vanuit zijn positie als hulpverlener en vertrouwenspersoon van het slachtoffer ‘in het volle besef van haar problematiek, onomkeerbare stappen gezet, waarmee hij het vertrouwen en de lichamelijke integriteit van het slachtoffer op grove wijze geschonden heeft’.

‘Eigen behoeften voorop’

Hij heeft daarbij volgens de rechtbank geen oog gehad voor de gevolgen die zijn gedrag zouden kunnen hebben, maar heeft zijn eigen behoeften voorop gesteld.

Als bijzondere voorwaarde wordt de man voor een periode van 3 jaar ontzet uit het recht om het beroep van psychosociaal hulpverlener/begeleiden uit te oefenen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.