Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Eerste kinderraad Wierden geïnstalleerd: ‘Nu gaan ze die democratie werkelijk in praktijk brengen’

Wierden heeft voor het eerst een kinderraad. Burgemeester Doret Tigchelaar heeft er een collega bij: Milan Hopster. “Democratie is zo belangrijk, en essentieel voor de kinderen om te weten wat dat is. Nu gaan ze die democratie werkelijk in praktijk brengen”, aldus een enthousiaste Tigchelaar.

Een beetje opgewonden staan ze dinsdagavond voor de ingang van het Wierdens gemeentehuis: de elf leden van de eerste kinderraad van de gemeente Wierden: Isabelle Euren, Merit Ebbers, Milan Hopster (burgemeester), Ruben Rouweler, Thijme Dekker, Twan Leus, Steyn Bouwmeester, Laurens Snijders, Quinn de Leeuw, Max Bremmer en Lucas Pees.

Microfoonpasje

Even later zitten ze op de plek van de gemeenteraadsleden, die voor dit bijzondere moment plaatsgenomen hebben bij de bezoekers, waaronder ouders en grootouders van de te installeren raadsleden. Elf raadsleden, waaronder twee meiden, en een burgemeester, allen afkomstig uit de plaats Wierden, beginnen met een voorstelrondje.

Dan blijkt dat ze voor het aanzetten van de microfoon een pasje nodig hebben. Dat moet nu nog even met andermans pasjes, straks krijgen de jongeren zelf een pasje.

Groene speelplaatsen

De jonge raadsleden vertellen over hun hobby’s en hun ambities voor de hele gemeente Wierden. Hoog op hun agenda staan veilig naar school, groene en betere speelplaatsen en meer watertappunten en prullenbakken. En meer doen voor de kinderen van mensen met een minimuminkomen in de gemeente.

26092023 Installatie van Milan Hopster
Beeld: Niels Wesselink

Kinderburgemeester

Bij hun installatie, een bijzonder moment voor elk nieuw raadslid, beloven ze hun taak eerlijk en toegewijd uit te voeren en goed zullen luisteren naar de kinderen in de gemeente. Milan Hopster wordt twee keer geïnstalleerd: als raadslid en daarna als kinderburgemeester. Na zijn installatie krijgt hij de ambtsketen omgehangen. Na de installatie wordt de webpagina van de kinderraad onthuld: www.wierden.nl/kindergemeenteraad.

“Zo’n ongelooflijk toegevoegde waarde voor onze gemeentelijke organisatie, voor de gemeenteraad en voor de kinderraadsleden zelf”

Tips

De nieuwe raadsleden worden vervolgens gefeliciteerd en kunnen daarna de gemeenteraadsleden vragen stellen. Daarvan wordt grif gebruik gemaakt. Want hoe ziet de samenwerking van kinderraad en kindergemeenteraad er straks uit? Ze krijgen beloften van samenwerking en tips.

Collega burgemeester

Burgemeester Doret Tigchelaar krijgt er een collega bij. Ze vindt het geweldig. “Dit is zo’n ongelooflijk toegevoegde waarde voor alle kanten. Voor onze gemeentelijke organisatie, die bepaalde vraagstukken bij de kinderraad neer kan leggen. Het is ook belangrijk voor de gemeenteraad, ook die kan gaan spiegelen met de kinderraad. Maar ook de kinderraadsleden zelf hebben, na dat jaar, geleerd hoe dingen te bespreken, hoe te onderhandelen. Het heeft ook toegevoegde waarde voor hen. Ik vind dit echt een voorbeeld van 1 + 1 = 3.”

“Dat kinderen zich vrij kunnen laten horen en veilig naar school kunnen gaan. Dat ze het hier goed hebben”

Milan zelf is blij met zijn functie. “Je krijgt niet zomaar de titel van burgemeester.” Hij wil er, ondanks zijn eerste jaar op het Zone college Almelo, toch zoveel mogelijk tijd aan besteden. En in geval dat de kinderburgemeester toch onder schooltijd ergens moet zijn, gaat hij ervan uit dat dat met school wel geregeld kan worden.
Zijn doel in zijn burgemeestersjaar is dat de gemeente een goede plaats wordt voor kinderen. “Dat kinderen zich vrij kunnen laten horen en veilig naar school kunnen gaan. Dat ze het hier goed hebben. Dat is ook het hele punt van de kinderraad.” Hij heeft 100 procent zin in zijn nieuwe taak.

Samen optrekken

De beide burgemeesters trekken dit schooljaar bij bepaalde gelegenheden samen op, geeft Tigchelaar aan. “We zullen echt wel wat festiviteiten samen doen, zoals de intocht van Sinterklaas of het openen van een schoolplein. Ook 4 mei, de herdenking, dat zijn wel dingen waar Milan bij zal zijn. En verder kijken we wat op ons pad komt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.