Enschede
Video

Bijzonder fotoproject: fotografe volgde tien jaar, tien jongeren uit Overijssel

Op 10 oktober 2010 begon fotografe Marijke Talen een fotoproject waarin zij tien jongeren tien jaar lang volgde. Met de foto’s die gedurende de afgelopen tien jaar zijn ontstaan, wil de fotografe laten zien hoe de kinderen zijn opgegroeid en wat ze mee hebben gemaakt. Inmiddels is het 2020 en de fotografe is klaar om de foto’s te exposeren.

Jaren geleden had Marijke Talen het idee om iets met het bijzondere datum te doen. “Fotografie is mijn passie. En ik dacht: wat zou het mooi zijn als ik tien kinderen uit Overijssel bij elkaar kan krijgen die op 10 oktober 2010 tien jaar zijn geworden.”

Privacy

Dat is haar gelukt. Doordat de manieren om mensen op te zoeken in 2010 nog beperkter waren dan nu, moest Talen wel enige moeite doen. “Ik ben zelfs burgerlijke standen gaan bellen. De gegevens kreeg ik helaas niet vanwege de pricavy. Maar ik heb een radio-oproep mogen doen en een stuk in de krant mogen zetten. Toen liep het storm”, aldus de fotografe.

Elk jaar een afspraak

Sindsdien plande Talen elk jaar een afspraak met de tien jongeren. “Ze mochten zelf aangeven hoe zij op de foto willen. Bijvoorbeeld met hun hobby, een huisdier of op een plek die zij prettig vinden”, vertelt Talen.

icon_main_quote_red_glyph

Ik zag heel veel beugelbekkies.

Marijke Talen

Opgroeien

Nog steeds vindt Talen het mooi dat ze de jongeren mocht begeleiden en meekreeg hoe zij zijn opgegroeid. “Ik probeerde altijd de rode draad te vangen”, vertelt ze. “Natuurlijk worden ze allemaal ouder, maar opvallend waren wel de jaren 2010, 2011 en 2012 toen ze naar de middelbare school gingen. Dan veranderen kinderen echt. Ik zag heel veel beugelbekkies.”

De expositie is vanaf 9 oktober te zien in de grote expositieruimte in De Vrijhof.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.