Verkeer
Stuur appje
Zoek

Genoeg kritiek, maar pocketparkjes blijven in Enschede: 'Dachten aan iets anders bij meer blauw op straat'

20230925 Blauwe Containers Van Heekplein pocketparkje Wilco Louwes
De blauwe bakken zijn vorige week op het Van Heekplein geplaatst en zijn inmiddels voorzien van boompjes.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Kritiek van links en rechts, maar ook steunbetuigingen voor het plaatsen van blauwe puincontainers met boompjes op het Van Heekplein in Enschede. Hoe dan ook, de zogeheten pocketparkjes blijven staan, zegt wethouder Marc Teutelink. "Dit is een eerste stap in een veel groter plan om het plein te vergroenen."

Vorige week doken ze ineens op, op het Van Heekplein. Zeven blauwe bakken, die normaal worden gebruikt voor het ophalen van grofvuil, gevuld met zwart zand. Deze keer geen verhuizing of een verbouwing, maar een snelle oplossing voor vergroening op het Van Heekplein. Inmiddels zijn er boompjes en ander groen in de bakken gezet, in de hoop dat het in het voorjaar helemaal in bloei staat.

'Natuur bij grofvuil'

Veel reacties op social media zijn niet mals. Hoewel er ook steun is voor het idee, laten veel Enschedeërs op de Facebookpagina van 1Twente weten dat ze het op z'n zachtst gezegd geen fraai gezicht vinden. En dat heeft ook PVV-fractieleider Hidde Heutink gezien. "Als u wil weten hoe u het woord 'lelijk' spelt, hoeft u alleen maar naar de reacties van inwoners te kijken", zei hij maandagavond in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. "Wij hadden iets anders in gedachten bij meer blauw op straat."

20230922 Bart Peeters Weem over nieuw pocketparkjes Van Heekplein foto News United Dennis Bakker Ernst Bergboer
Lees ook
'Mijn eerste gedachte: er zijn Smurfen aan het verbouwen'

Heutink krijgt bijval van andere fracties, zoals GroenLinks, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie. "Dit idee mag dan al besproken zijn, maar niet met een bomendeskundige", aldus Judith Hofte van Partij voor de Dieren. "Want die had kunnen zeggen dat het plaatsen van babyboompjes in een puinbak niet veel met vergroening te maken heeft. Dit noem ik bakken vol natuur bij het grofvuil zetten."

Eerste stap

Als het aan een aantal partijen ligt, worden de bakken dus ook zo snel mogelijk weggehaald. Maar wethouder Marc Teutelink denkt daar niet aan. "Dit komt voort uit het Actieplan Binnenstad waarin oplossingen voor vergroening zijn aangedragen", zegt hij. "Dit is een eerste stap in een groter plan. Het is een tijdelijke oplossing. Containers zijn goedkoop en verplaatsbaar. Ik vind ze zelf nogal wegvallen op het grote Van Heekplein."

20230921 Pocketpark containers Van Heekplein containtertuin Enschede News United Dennis Bakker
Lees ook
Dit is waarom er ineens blauwe containers met zand op het Van Heekplein in Enschede staan

Uiteindelijk komt er een vergroeningsplan voor de lange termijn. "We gaan ook nog asfalt verwijderen voor groenstroken", aldus wethouder Teutelink. "En de blauwe bakken worden nog voorzien van street-art, ofwel graffiti. Ik ga ze dus niet weghalen. Ze blijven staan en staan hopelijk in het voorjaar mooi in bloei."

'Niet te lang over hebben'

Overigens was er niet alleen kritiek vanuit de gemeenteraad. VVD, PvdA, CDA en D66 lieten merken dat ze het op z'n minst een goedbedoeld idee vinden van de gemeente om het wat saaie Van Heekplein te vergroenen. "Ik vind dan ook niet dat we het er hier weer heel lang over moeten hebben, omdat de bakken blauw zijn", aldus Rachel Denneboom (VVD). "We hebben het er uitgebreid over gehad in de stadsdeelcommissie."

Het ging destijds, in mei, om een presentatie van het Actieplan Binnenstad. Er lagen toen drie scenario's, waaronder reuzenbloempotten, op tafel. Een formeel besluit van de gemeenteraad is er niet geweest, maar dat is bij dergelijke projecten met een eigen budgetrecht ook geen gewoonte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.