Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dit is waarom er ineens blauwe containers met zand op het Van Heekplein in Enschede staan

20230921 Pocketpark containers Van Heekplein containtertuin Enschede News United Dennis Bakker
In de blauwe bakken op het Van Heekplein in Enschede worden deze maand nog bomen geplant.
Beeld: News United/Dennis Bakker

Verbaasde en nieuwsgierige blikken op het Van Heekplein in Enschede. Woensdagmiddag zijn er zeven felblauwe bouwcontainers vol met zwart zand geplaatst. Het gaat hier om een nieuw fenomeen, waarmee verschillende partijen het 'saaie' marktplein wat willen opfleuren: zogeheten pocketparkjes.

In het dit eerder dit voorjaar gepresenteerde Actieplan Binnenstad worden verschillende initiatieven aangedragen om de binnenstad groener en levendiger te maken. Met name de situatie op het Van Heekplein is al jaren een punt van discussie.

Bomen in bakken

Diepwortelende bomen zijn onmogelijk op het Van Heekplein, vanwege de onderliggende parkeergarage. Het aanleggen van groenstroken en struiken wordt bemoeilijkt, omdat het plein ook de locatie is voor de warenmarkt en voor evenementen. Om te vergroenen en te verkoelen moet er dus een creatieve oplossing worden gezocht.

icon_main_info_white_glyph

'Zo snel mogelijk weghalen'

In de lokale politiek is de plaatsing van de bouwcontainers op het Van Heekplein niet door alle partijen met open armen ontvangen. De PVV heeft voor aankomende maandag in het wekelijkse vragenuurtje in het stadhuis vragen aangekondigd. De partij vindt dat 'ons mooie plein wordt vervuild met lelijke containers' en vraagt het college om ze zo snel mogelijk weg te halen.

De werkgroep die zich er vanuit de gemeente mee heeft beziggehouden, is onder meer uitgekomen bij pocketparkjes. Op het eerste oog zien de bouwcontainers op het Van Heekplein er vreemd uit, maar ze zijn nog niet klaar. Voor het einde van deze maand wordt er in de bakken nog een kleine boom geplant. Daaromheen wordt andere beplanting aangebracht.

Vergroeiing onder platanen

Na de containerparkjes worden er andere maatregelen doorgevoerd op het Van Heekplein, blijkt uit navraag bij de gemeente Enschede. Onder het motto 'tegels eruit, planten erin' wordt er vergroeiing aangebracht onder de platanen, die nu al op het Van Heekplein staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.