Verkeer
Stuur appje
Zoek

Et Heanige Preenske van Herman Finkers gepresenteerd tijdens speciale uitzending RTV Oost (en hier kijk je die terug)

20230922 Herman Finkers bij RTV Oost
Herman Finkers voorafgaand aan de presentatie
Beeld: RTV Oost

"Ik vind ‘t hartstikke mooi dawwe de komende dree kwartier kats in ‘t plat doot!" Herman Finkers had er zin in tijdens de presentatie van zijn boek Et Heanige Preenske, de Twentse hertaling van de klassieker De Kleine Prins van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Dat gebeurde tijdens een speciale uitzending op TV Oost.

De afgelopen anderhalf jaar heeft Finkers gewerkt aan de hertaling, een opdracht die hij van cabaretier en schrijver Erik van Muiswinkel had gekregen. “Het mos!” aldus Finkers. Van Muiswinkel schreef eerder zelf een nieuwe Nederlandse vertaling van het boek. Finkers ging tijdens de uitzending in gesprek met presentatrice Monique Sleiderink over het boek en over de Twentse taal. En het publiek werd even getest op hun kennis van het Twents.

De speciale uitzending over Et Heanige Preenske is via deze link terug te kijken.

Minder streektalen

Dat streektalen steeds minder worden gesproken is een bekend gegeven. Op de vraag wie zijn of haar kinderen in 't plat hebben opgevoed, gingen maar weinig handen de lucht in. "Ik snap dat wel", zei Herman. "Je doet dat omdat je ook niet apart wil wezen. Mijn ouders spraken plat tegen elkaar, maar ook Hollands tegen mij. En dan krijg je dat als je plat wil praten dat ze hier zeggen ‘dat is geen plat’ en in Holland zeggen ze ‘je praat plat’."

Is het erg dat de jeugd steeds minder plat praat? "Per generatie gaat het hard achteruit", vertelde Finkers. "Als je de tijd die je nu gebruikt om Engelse woorden te googelen nou eens gebruikt om Twentse woorden op te zoeken, dan zou heel Nederland binnen korte tijd allemaal plat praten."

'Mijlpaal in de taalgeschiedenis'

Aanstichter van het geheel, Erik van Muiswinkel, sprak Herman vanaf zijn vakantieadres nog toe tijdens de presentatie. "Een mijlpaal in de Nederlandse taalgeschiedenis. Ik ben plaatsvervangend best wel aardig trots op. En ik denk gek genoeg dat het boek ook nog wel gaat verkopen in Twente!"

Het boek Et Heanige Preenske en ook het luisterboek, ingesproken door Herman Finkers, is vanaf nu verkrijgbaar.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.