Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose kermis draait volledig op 'accu's met zon' en groene stroom van het net

230920 Still Kermis
Beeld: 1Twente

De Hengelose binnenstad staat tot en met zondag in het teken van de jaarlijkse Lambertuskermis. De grootste kermis van Oost-Nederland ging woensdagavond van start. Bezoekers zijn afkomstig uit heel Twente en zelfs uit Duitsland. Zouden ze weten dat de kermis één van de groenste kermissen van Nederland is?

Zonne-energie

Een kermis gebruikt natuurlijk een hoop energie om alle attracties aan te sturen en de lichten te laten schijnen. Tot twee jaar geleden draaide de Lambertuskermis nog voornamelijk op diesel. Maar daar is vorig jaar verandering in gekomen. Terreinmeester Thomas Wesselink legt uit hoe de vrachtwagen met de generator, die eerder de kermis van stroom voorzag, vervangen is door een aantal 'kubussen': accu's die de attracties laten draaien op stroom die volledig is opgewekt door zonne-energie.

Artikel gaat verder onder de foto

230921zonnekubus
Dit is een van de accu's die door de binnenstad verspreid staan en de kermis voorzien van groene stroom
Beeld: 1Twente

Pieken

Terreinmeester en gemeenteambtenaar Thomas Wesselink: "De meeste attracties pieken even in stroomverbruik en rollen daarna uit. In die behoefte kunnen die accu's prima voorzien. De wat grotere attracties, zoals de achtbanen hebben continu stroom nodig. Deze krijgen groene stroom via het net. We zijn dus niet meer afhankelijk van diesel”, aldus Wesselink. Wel is er één dieselaggregaat aanwezig om op terug te vallen bij een storing.

Stil uurtje

Op zondag 24 september van 12.00 tot 13.00 uur vindt er een ‘stil uurtje’ plaats. Tijdens dit uur draaien de attracties zonder geluid en lichteffecten. Dit speciaal voor kinderen en volwassenen die weinig prikkels kunnen verdragen. Op die manier is de Lambertuskermis een kermis voor iedereen.

icon_main_info_white_glyph

Warenmarkt en CandleNight

Op zaterdag 23 september is de warenmarkt te vinden op het Stationsplein. Zaterdagavond tussen 18.00 en 22.00 uur een kaarsje opsteken in de Lambertuskerk tijdens de CandleNight.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.