Haaksbergen

“De dure plicht om zelf verantwoordelijkheid te nemen”

De Haaksbergse burgemeester Welten kondigde vanmiddag nieuwe coronamaatregelen voor zijn dorp af. Aanleiding is de forse toename van het aantal besmettingen aldaar. Opvallende teneur in die crisisaanpak is de grote mate van verantwoordelijkheid die bij de samenleving wordt gelegd.

Welten refereerde aan “coach corona”, die al op tal van plekken door belangenclubs en verenigingen, zoals horeca en sportverenigingen, zelf wordt ingezet. Welten: “We willen dit doen in verbinding met de samenleving, niet als professionals en bobo’s van bovenaf.”

Meer toezicht

Daarmee is niet gezegd dat de gemeente zelf de handschoen laat liggen. Integendeel, zo bleek uit Welten’s woorden. “Het betekent ook meer toezicht en handhaving door politie en BOA’s.” Haaksbergen heeft daarvoor extra capaciteit geregeld. BOA’s uit andere Twentse gemeenten springen bij. Meer blauw op straat, zichtbaar. “Eerst gesprek en waarschuwen”, stelde Welten. “Maar als dat niet helpt, dan schuwen we ook boetes niet.”

Maatregelen besmettingshaarden

Andere maatregelen treffen voetbalvereniging VV Haaksbergen, waar relatief veel besmettingen zijn geconstateerd. Alle activiteiten van de club zijn tot 1 oktober stilgelegd. Met basisschool Los Hoes, de andere plek waar veel besmettingen waren, is overleg gestart om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om de school open te houden. Daarnaast komt er meer toezicht in de horeca en start er een communicatieoffensief om inwoners te bewegen zich nog meer te houden aan coronaregels.

Rob Welten Door Reinier van Willigen
Burgemeester Haaksbergen Rob Welten. © Reinier van Willigen

Aanvullende maatregelen regio waarschijnlijk

Onno van Veldhuizen, voorzitter van de veiligheidsregio waar overal het aantal besmettingen in rap tempo stijgt, was, met GGD-directeur Samantha Disbach, ook aanwezig bij de persconferentie in Haaksbergen. Van Veldhuizen toonde zich onder de indruk van de Haaksbergse slagkracht. Met name om de manier waarop in korte tijd zoveel partijen uit openbaar bestuur en samenleving aanvullende lokale maatregelen hebben geformuleerd. “We moeten ook echt met elkaar weer scherper worden om te voorkomen dat we in scenario’s terechtkomen die niemand wil.” Daarmee doelde hij op dwingende maatregelen voor de regio vanuit Den Haag.

De stijgende besmettingscijfers zijn, volgens Van Dinsbach, deels een gevolg van een inhaalslag bij het RIVM, waar achterstanden worden weggewerkt. “Je moet niet varen op dagkoersen, maar de situatie in Twente is zonder meer zorgwekkend.” Zij vertrok kort na het einde van de aankondigingen van Welten met Van Veldhuizen voor een bespreking over de Twentse situatie. De laatste liet doorschemeren dat nieuwe maatregelen voor de hele regio aanstaande zijn.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.