Enschede
Video

Eindelijk: groencontainers voor Enschedese hoogbouw

Het is zover: met ingang van volgend jaar kunnen ook bewoners van hoogbouw hun groen-afval apart aanleveren. De tijd van gesjouw met druipende en loodzware afvalzakken over galerijen en in liften is voorbij.

Na een testperiode van twee jaar bij flats in de Wesselerbrink worden er vanaf oktober 350 extra ondergrondse containers geplaatst bij alle andere flats en appartementencomplexen in de stad, bestemd voor groente-, fruit- en etensresten. Bewoners krijgen een biobakje voor op het aanrecht of in een keukenkastje. Biobakjes en containers kunnen met ingang van volgend jaar worden gebruikt.

Geen klachten over stank

De proef van twee jaar heeft geen grote problemen opgeleverd, zo stelde Twente Milieu-adviseur Niek Busschers in 1Twente Vandaag. “Bewoners maken er veel gebruik van en zijn enthousiast.” Ook de vrees dat massa’s GFE - de afkorting voor groenafval uit hoogbouw - tot een stinkende smeerboel zou leiden, zeker ’s zomers, blijkt ongegrond. “We hebben van bewoners geen klachten over stankoverlast gehad.”

icon_main_quote_red_glyph

We hebben van bewoners geen klachten over stankoverlast gehad.

Niek Busschers

350 nieuwe bakken

Op dit moment worden, volgens Busschers, de proefcontainers in de Wesselerbrink vervangen door nieuwe exemplaren. Daar wordt in december nog mee getest. Vanaf oktober worden ook de 350 nieuwe ondergrondse bakken geplaatst. De locaties daarvoor zijn in de afgelopen aangegeven met borden - waarvan een deel inmiddels ontworteld en verdwenen is - maar ze zijn ook online te vinden.

De GFE-containers worden een keer per week geleegd - vaker dan de andere verzamelbakken. In de eerste periode na ingebruikname wordt er extra gecontroleerd. Mocht de nieuwe container dienst weigeren of vastzitten, dan adviseert Busscher het GFE-afval in de gewoner container te storten. “Die staan ernaast.”

Bewoners ontvangen in de komende maanden een informatiebrief en het biobakje


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.