Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voorzitter Armonia: 'Succes Maestro moet ervoor zorgen dat elk Hengelo's kind komende jaren op muziekles kan'

De Hengelose Maestro was niet alleen een muzikaal feestje en een zenuwslopende wedstrijd voor deelnemers als Jan van Halst, Sander Schelberg en Jeffrey Spalburg, het was ook een geweldig verdienmodel: een uitverkochte grote zaal van Schouwburg Hengelo op 10 juni en tal van sponsoren zorgden voor een opbrengst van maar liefst 33.000 euro. Daarvan kunnen zestig kinderen een jaar lang muziekles volgen. Manon Jonquière wil echter meer kunnen bieden en doet daarvoor een beroep op verschillende partijen in Hengelo.

Signaal

De voorzitter van Armonia, de muziekvereniging die het evenement mede organiseerde, hoopt dat de animo voor deze lessen een signaal is voor de verschillende partijen die samenwerken onder de noemer CultuurwijsHengelo; 250 kinderen meldden zich, maar er is slechts plek voor zestig van hen. "Geld mag eigenlijk geen issue zijn om muziek te willen kunnen maken. Muziek maken kost de eerste jaren relatief veel geld, omdat je het dan moet leren, maar daarna is het lidmaatschap van een muziekvereniging lager dan dat van bijvoorbeeld een sportvereniging."

Hengelose maestro cheque
Lees ook
Jan van Halst wint Hengelose Maestro: ruim dertigduizend euro opgehaald voor goede doel

'Ze waren er allemaal!'

Daarover straks meer. Eerst even terug naar vrijdag 8 september. Manon Jonquière heette die avond de uitverkoren kinderen welkom in het Armoniagebouw aan de Weusthagstraat. "Het mooiste vond ik wel dat ze er alle zestig waren. Dat tekent hun motivatie. Ze krijgen zes weken lang les in drie groepen van twintig onder leiding van twee van onze docenten en tal van vrijwilligers. Ze mogen in die zes weken kennismaken met alle mogelijke instrumenten. Na de herfstvakantie gaan ze dan lessen volgen bij Oyfo op één instrument. En dat kan dus allemaal dankzij Maestro!"

“Een jaar les kost je al gauw rond de duizend euro. Veel ouders hebben dat geld niet of ze hebben het er niet voor over.”

Mixed Lions

De Hengelose Maestro, een idee van Mieke Gondrie van de Mixed Lions, beoogde veel geld op te halen voor muziekles voor kinderen die het zelf niet kunnen betalen of om andere redenen geen mogelijkheid hebben les te volgen. Jonquière: "Een jaar les kost je al gauw rond de duizend euro. Veel ouders hebben dat geld niet of ze hebben het er niet voor over. Wij wilden die drempel verlagen en we waren overdonderd over het aantal aanmeldingen: 250 kinderen!"

'Magisch project'

De Armonia-voorzitter vervolgt: "Die kinderen hebben zich vlak voor de vakantie ingeschreven en daarvan hebben Mieke en ik de notaris er zestig laten uitloten. Omdat we die andere 190 kinderen ook graag wilden belonen, zijn we naar de gemeente gestapt. CultuurwijsHengelo stelt de middelen beschikbaar om die kinderen allemaal dat zesweekse traject te kunnen laten doorlopen. Geweldig toch? Daarmee is de Hengelose Maestro een bijna magisch project geworden, vind ik."

icon_main_info_white_glyph

CultuurwijsHengelo

In Hengelo werken culturele instellingen, scholen voor po en (v)so, de gemeente en kennispartner pabo Saxion samen onder de naam CultuurwijsHengelo, met als doel kunst, cultuur en erfgoed vast onderdeel te laten worden van het lesprogramma. De vergoeding voor de kinderen die niet zijn ingeloot voor de 6 weken les komt vanuit CultuurwijsHengelo.

Hafabra-korting

Maar hoe kunnen de samenwerkende partijen er voor zorgen dat muzieklessen structureel betaalbaar worden voor elke portemonnee? Jonquière heeft daarover wel ideeën: "Er is een regeling dat wanneer je lid bent van een harmonievereniging je zogeheten 'Hafabra-korting' krijgt bij de muziekschool voor lessen. Die korting geldt nu voor maximaal acht jaar. Als we die periode nu eens inkorten tot vier jaar, dan kan het dubbele aantal kinderen daar gebruik van maken. In die vier jaar heb je je instrument vaak al wel aardig onder de knie. Dat is maar een van mijn ideeën."

Andere ideeën zijn: meer kinderen tegelijk laten lessen, zodat ze de kosten kunnen delen, vrijwilligers van bijvoorbeeld Armonia mee laten helpen bij het lesgeven en samen zoeken naar potjes met subsidie. Jonquière: "Ik wil daar graag verder over brainstormen met Oyfo, de gemeente en andere belanghebbenden."

Vervolg op Maestro?

Komend seizoen komt er geen vervolg op het maestro-project, vertelt de Armoniavoorzitter: "Het is een heel intensieve periode geweest voor ons orkest. Misschien dat we het over een paar jaar nog eens overdoen."

icon_main_info_white_glyph

TJHorrible in Schouwburg Hengelo

Op zaterdag 30 september (20.00 uur) en zondag 1 oktober (14.30 uur) verzorgt het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO), het jeugdorkest van muziekvereniging Armonia, de voorstelling TJHorrible in de Schouwburg Hengelo. De repetities vonden plaats tijdens een orkestreis naar het Zuid-Franse Olonzac afgelopen zomer. Het verhaal van TJHOrrible en de scènes zijn door orkestleden zelf bedacht en samen met regisseur Jos Brummelhuis vormgegeven. Dirigent Kimmy Reef heeft daar vervolgens de muziek bij uitgezocht en afgestemd. TJHOrrible gaat over vier jongeren, die een projectopdracht van hun geschiedenisleraar krijgen. Ze moeten in het verre verleden van hun familie duiken en hun herkomst onderzoeken. Daarbij ontdekken ze meer dan hen lief is..

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.