Hengelo

Hengeloërs halen straks stroom uit een beekje tussen Hengevelde en Goor

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen, omdat je drie hoog achter woont of in een monumentaal pand in bijvoorbeeld Tuindorp? Dan kun je vanaf nu aankloppen bij Hengelo Energie. Deze coöperatie maakt de opwek van duurzame energie mogelijk voor iedere inwoner en elk bedrijf in Hengelo, door bedrijven en organisaties te motiveren om hun daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Daarnaast investeert Hengelo Energie in energie uit waterkracht.

Niagara falls 218591 1280
Onder de noemer 'beekstroom' moet de turbine in de Bolscherbeek jaarlijks veertig megawatt energie gaan opleveren. Dat is niks vergeleken met energie die Niagara Falls zou kunnen opleveren, maar het is een mooi begin. © Urformat via Pixabay

Voor dat 'waterkrachtverhaal' start nu in samenwerking met waterschap Vechtstromen een proef met waterturbines in de stuw in de Bolscherbeek, een beek tussen Goor en Hengevelde. Onder de noemer 'beekstroom' moet zo'n turbine jaarlijks veertig megawatt energie gaan opleveren. Ook in droge tijden, omdat er door de Bolscherbeek het hele jaar zuiveringswater stroomt. Twente kent ruim tachtig vergelijkbare stuwen. Drie daarvan liggen in Hengelo. Als de resultaten in de Bolscherbeek goed zijn, biedt dit mooie kansen voor de andere stuwen.

Postcoderoos

Voor mensen die geen zonnepanelen op hun dak willen of kunnen hebben, biedt Hengelo Energie nu de mogelijkheid toch zelf gebruik te kunnen maken van zonne-energie via een zogeheten 'postcoderoos'. Door de aanleg van panelen op bijvoorbeeld bedrijfspanden. De wet staat dit vooralsnog alleen toe via een coöperatie als Hengelo Energie.

Vrijwilligers

Hengelo Energie is in 2019 opgericht door een club enthousiaste mensen. Zij zagen dat de omgeving enorm werd aangetast omdat overal zonnepanelen en windmolens werden geplaatst. Gelijktijdig zagen zij dat voor veel mensen eigen zonnepanelen helemaal geen optie zijn. Daarom hebben zij Hengelo Energie opgericht. Hengelo Energie wordt volledig door vrijwilligers geleid.

Interesse?

Benieuwd naar de projecten van Hengelo Energie? Ga dan naar de website www.hengelo-energie.nl.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.