Verkeer
Stuur appje
Zoek

Chef-kok uit Almelo gaat kookboek maken met volkszangers: 'Zij kunnen zingen, ik kan koken'

11092023 john spruit
Chef John Spruit
Beeld: John Spruit

Hij is eigenlijk een Rotterdammer maar is voor de liefde verhuisd naar Almelo: chef-kok John Spruit. In 2020 bracht de chef-kok een kookboek uit genaamd ‘Bikkels aan de kook’ waarin hij samen met een compagnon recepten schreef voor ‘echte mannen’. Dit keer slaat hij en ander straatje in en is hij druk bezig met het maken van een nieuw kookboek: “Ik duik met smartlappenzangers de keuken in.”

Spruit vertelt dat de uitgever van zijn vorige kookboek hem benaderd had om een nieuw boek te gaan maken. “Daar zeg ik geen nee tegen”, lacht de vrolijke chef-kok. “Ik duik met smartlappenzangers de keuken in om een kijkje in hun leven te geven.”

Ook gewoon mensen

De Almelose Rotterdammer heeft al een aantal zangers en zangeressen weten te strikken voor zijn kookboek. Zo zullen er recepten te lezen zijn in samenwerking met Peter Beense, Jaman, de Bevertjes, Karin Bloemen, Sieneke en Frans Duijts. Spruit benadrukt dat zijn boek veel meer gaat zijn dan alleen recepten op een aantal bladzijden. “We gaan geen Margriet kookboek maken”, grapt de chef-kok. Spruit duikt met de zangers de keuken in om hun lievelingsgerechten te bereiden en hoopt ondertussen herinneringen op te halen. “Naast de recepten, moet je dat ook teruglezen in het boek.” Spruit is erg nieuwsgierig naar de eetgewoonten van de muzikanten. “Zij worden soms zeven dagen per week ingehuurd om overal en nergens op te treden. Ik wil graag weten en laten zien wat zij nou eigenlijk eten. Zij zijn ook maar gewoon mensen.”

Spruit is druk met de voorbereidingen van de recepten, de gasten en het kookboek. “Ik zou heel graag Marco Schuitemaker van de hit ‘Engelbewaarder’ erbij willen hebben.”

“Karin Bloemen is gek op stamppot peen en uien”

Afspraken

In oktober heeft Spruit zijn eerste afspraken gepland staan om met de zangers en zangeressen de keuken in te duiken. “Karin Bloemen is gek op stamppot peen en uien, dus die gaan we sowieso maken”, zegt de chef-kok enthousiast. Spruit vertelt dat hij niet alleen maar gaat toekijken terwijl de muzikanten hun lievelingsgerecht bereiden. “Ik geef ze ook tips om hun gerecht nog net iets smaakvoller te maken.” Spruit is even stil en begint daarna te lachen: “Zij kunnen zingen, ik kan koken!”

De eerste afspraak voor het kookboek is voor Spruit meteen een speciale. “Ik ga met John de Bever en zijn vriend bij een sterrenrestaurant in Wageningen koken, namelijk bij WICC Beau Fine Dining.” Spruit klinkt trots terwijl hij erover vertelt. “De Bevertjes dineren daar graag, dus het is onwijs tof dat het restaurant hun keuken openstelt voor ons om daar aan de slag te gaan voor mijn kookboek.”

“In deze tijd van ellende ben ik blij dat ik op die manier mensen wat te eten kan geven”

Opbrengst naar voedselbank

De chef-kok voelt niet de behoefte om iets aan het kookboek te verdienen. “Een percentage van de verdiensten van het boek gaat naar de artiesten die mee hebben gewerkt. Dat wat ik er zelf aan verdien, doneer ik aan de voedselbank”, vertelt Spruit. “In deze tijd van ellende ben ik blij dat ik op die manier mensen wat te eten kan geven.”

In 2024 moet het kookboek van Spruit uitkomen tijdens de kookboekenweek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.