Verkeer
Stuur appje
Zoek

HeArtpool zet jonge kunstenaars in de spotlight met nieuwe expositie in V&D-pand

IMG 3058
De werken van prijswinnende kunstenaars Sophie van Binsbergen en Nazif Lopulissa hangen komende maand in het oude V&D-pand in de Hengelose binnenstad
Beeld: Gydo van der Horst / 1Twente

Hengelose kunststichting HeArtpool komt met een expositie van twee jonge kunstenaars. De werken van prijswinnende kunstenaars Sophie van Binsbergen en Nazif Lopulissa hangen komende maand in het oude V&D-pand in de Hengelose binnenstad.

De laatste puntjes worden op de i gezet; de schilderijen hangen op hun plek en alles is goed uitgelicht. Voor voorzitter Wil Kuipers en de vrijwilligers van stichting HeArtpool was het flink aanpoten om de expositie klaar te krijgen voor zaterdag: “Je loopt altijd tegen verassingen aan bij het inrichten van zo'n expositie”, zegt Wil Kuipers

Abstracte pracht

Eén van de kunstenaars die haar werk tentoonstelt, is kunstschilder Sophie van Binsbergen. Van Binsbergen studeerde af aan de AKI in Enschede en kreeg afgelopen jaar ondersteuning van het HeArtfund, een kunstbeurs van stichting HeArtpool. Van Binsbergen heeft een serie werken gemaakt tijdens deze periode en die worden nu in het V&D-pand geëxposeerd.

De werken die Van Binsbergen in de tentoonstelling heeft hangen zijn vierkante canvassen met abstracte vertoningen in zacht en duistere kleurenpaletten. Jet van der Sluis, deelnemer van HeArtpool, schrijft in de kunstmonografie over Sophie het volgende: “Haar werken staan een landschappelijke interpretatie zeker toe, maar ze vindt het inspirerend dat je ze ook kunt draaien, waardoor de 'voorstelling’ letterlijk kantelt en ze alle opties openhoudt.”

HeArtfund

Het HeArtfund is een initiatief vanuit stichting HeArtpool. Het HeArtfund ondersteunt een pas afgestudeerde kunstenaar voor een periode van een jaar. De steun bestaat onder meer uit een eigen atelier, een eenmalige basisvergoeding en een maandelijkse bijdrage voor materiaalkosten.

Maar de steun is niet alleen financieel, zo kan HeArtfund ook ingezet worden om steun, advies of gewoon een luisterend oor te bieden aan de kunstenaar. "Het kan namelijk razend moeilijk zijn om je als beginnende kunstenaar al gelijk in het eigen onderhoud te voorzien”, zegt Kuipers.

Tekst gaat verder onder foto.

  • IMG 3059
    Beeld: Gydo van der Horst/1Twente
  • IMG 3055
    Beeld: Gydo van der Horst/1Twente

Kleurrijk en speels

Tegenover de schilderijen van Sophie hangen de vrolijke en kleurrijke werken van de Rotterdamse Nazif Lopulissa. De kunstenaar is winnaar van de Wolvecampprijs 2022. Wat zijn werken onderscheid is dat hij niet alleen schildert, maar ook speelt met zijn canvassen. Zo lijken zijn werken van een afstandje een gewoon schilderij, maar als je dichterbij stapt, zie je de verschillende panelen van textiel.

Hij kleurt elk gedeelte afzonderlijk en naait ze dan op een vlekkeloze, perfectie-naderende manier aan elkaar. Andere werken heeft hij gewoven van enkele stroken zorgvuldig beschilderd textiel. Eén van deze gewoven werken hangt dan ook in het midden van de ruimte, zodat de achterkant eveneens goed te zien is. Een waar driedimensionaal schilderij.

icon_main_info_white_glyph

Wolvecampprijs

HeArtpool is een stichting met als doel het stimuleren van beeldende kunstenaars in Hengelo. Zo wordt de landelijk bekende Wolvecampprijs sinds 1998 door HeArtpool uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse nationale prijs voor de schilderkunst, bedoeld als een oevre- of stimuleringsprijs.

Blijven stimuleren

Dit jaar wordt er geen nieuwe HeArtfund-prijswinnaar aangewezen, maar toch wil de stichting de steun door blijven zetten. Dit gaan ze doen door de aangewezen werkruimte en het opgespaarde prijsgeld cadeau te doen aan een studerende kunstenaar. Wil Kuipers, de voorzitter van HeArtpool, vertelt dat het voor hen enorm belangrijk om de kunstenaars toch te blijven stimuleren.

De HeArtfund-expositie is vanaf zaterdag 8 september tot en met zondag 17 september te bezoeken in het oude V&D-gebouw aan Brink 110 in Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.