Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Masja de Roy zoekt filmmakers om scholieren te helpen bij het vertellen van mooie verhalen

Voor haar 'Surinameproject' zoekt Masja de Roy filmmakers, die opgeleid willen worden tot coach. De filmmakers zullen op scholen in Twente leerlingen begeleiden bij het maken van korte documentaires volgens het concept van 'Minikronieken'. De Roy was donderdag 7 september te gast in 1Twente Vandaag om over het project te vertellen.

Minikronieken

Al tien jaar helpt de Hengelose filmmaker Masja de Roy mensen onder de noemer 'Minikronieken' bij het vastleggen van de levensverhalen van hun rolmodellen. Voor het eerst gaat ze nu met haar project de grens over. Vanaf januari 2024 zullen Nederlandse en Surinaamse vmbo-leerlingen en mbo-studenten gezamenlijk films gaan maken over mensen die hen inspireren, onder de noemer 'Every Day Heroes'.

230818 minikronieken suriname Gilberto Krieger en Masja de Roy EIGEN FOTO
Lees ook
Met hulp van Masja de Roy uit Hengelo leggen 40 Twentse en Surinaamse studenten hun rolmodellen vast op film

Bijspijkeren

"Daarvoor heb ik mensen nodig die deze leerlingen gaan begeleiden volgens het concept 'Minikronieken'. Als het goed is, kunnen de sollicitanten al films maken: van het schrijven van het script tot het daadwerkelijk opnemen en monteren. Mijn taak is het om ze bij te spijkeren op didactisch en methodisch vlak", legt De Roy uit.

Acht keer een middag in de week

Voor zes mensen heeft ze nu plek om de cursus tot coach te volgen. "Ze gaan daarna van januari tot maart volgend jaar acht keer een middag in de week aan de slag met leerlingen van ROC van Twente en enkele middelbare scholen. Ze krijgen gegarandeerd een onvergetelijke ervaring door de internationale samenwerking met Surinaamse collega’s en de interessante verhalen die ze gaan helpen verfilmen."

Suriname

Zelf komen deze coaches niet in Suriname, legt De Roy uit: "Daarvoor is het budget te beperkt helaas. Maar de drempel om in een later stadium alsnog eens op vakantie te gaan naar Suriname en dan de mensen te ontmoeten, waarmee ze in eerste instantie online gaan samenwerken, wordt zo wel een stuk lager. Je bouwt aan je netwerk en maakt misschien wel nieuwe vrienden."

Ook in Suriname gaat De Roy op zoek naar coaches. Die zal ze daar gaan opleiden in december en januari. Direct daarna zal het project, waarbij leerlingen en coaches uit Nederland en Suriname intensief gaan samenwerken, van start gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.