Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met hulp van Masja de Roy uit Hengelo leggen 40 Twentse en Surinaamse studenten hun rolmodellen vast op film

230818 minikronieken suriname Gilberto Krieger en Masja de Roy EIGEN FOTO
Masja de Roy samen met Gilberto Krieger, filmregisseur en oprichter van 94GREENTV, die De Roy in contact heeft gebracht met relevante partijen.
Beeld: Masja de Roy

Al tien jaar helpt filmmaker Masja de Roy mensen onder de noemer 'Minikronieken' bij het vastleggen van de levensverhalen van hun rolmodellen. Voor het eerst gaat ze nu met haar project de grens over. Vanaf december zullen Nederlandse en Surinaamse vmbo-leerlingen en mbo-studenten gezamenlijk films gaan maken over mensen die hen inspireren, onder de noemer 'Every Day Heroes'.

Nederlandse taal

De Roy wil al jaren naar het buitenland met haar 'Minikronieken', maar waarom kiest ze voor Suriname en niet voor bijvoorbeeld Duitsland? Is toch een stuk praktischer? "Omdat ik mijn contacten in het vmbo heb en al jaren films maak met vmbo-leerlingen. Om te kunnen communiceren in de Nederlandse taal - dat was een belangrijke voorwaarde - kwamen we al snel uit op Suriname of de Antillen."

Artikel gaat verder onder de foto

230818 De Roy Rotary EIGEN
De Roy presenteert haar plannen voor de Rotaryclub in Paramaribo.
Beeld: Masja de Roy

Klimaat, gender, slavernijverleden

Maar hoe laat je leerlingen die duizenden kilometers uit elkaar wonen samenwerken? "Dat gaat natuurlijk allemaal online gebeuren", vertelt de Hengelose. Voor een fysieke samenwerking heb je een veelvoud nodig van de 60.000 euro die nodig is voor het project in deze vorm. "Teampjes van twee Nederlandse en twee Surinaamse leerlingen bedenken samen wie ze gaan interviewen. Het moeten rolmodellen zijn. Mensen die om de een of andere reden inspireren, omdat ze zich sterk maken voor een betere wereld. Thema's kunnen bijvoorbeeld zijn klimaat, mentale klachten onder jongeren, gender, het slavernijverleden."

“We hebben natuurlijk een gedeelde geschiedenis die eeuwen terugvoert.”

Op afstand

Uiteindelijk filmen de Nederlandse leerlingen hun rolmodel, maar op afstand voeren de Surinaamse leerlingen de regie. En omgekeerd. De Roy: "De leerlingen zullen ongetwijfeld veel leren van elkaar en ervaren dat in de twee landen anders wordt gedacht over verschillende onderwerpen. Neem alleen al het slavernijverleden. We hebben natuurlijk een gedeelde geschiedenis die eeuwen terugvoert."

Niet over één nacht ijs

De Roy gaat niet over één nacht ijs. Ze is net weer terug van een vijfweekse trip naar Suriname en noemt ook graag Hengeloër Henk van de Wetering, die jaren in Suriname woonde en werkte, en Oldenzaler André Swart als wegbereiders. Swart is docent aan ROC van Twente en voorzitter van het Filmhuis Oldenzaal, dat de films volgend jaar gaat vertonen. "Maar ze zullen ook op de scholen vertoond gaat worden."

Veertig studenten

De Roy heeft nu voldoende geld om op één Nederlandse en één Surinaamse school van start te gaan, maar hoopt binnenkort voldoende te hebben voor zes scholen. "We gaan nu in elk geval met twintig Nederlandse en twintig Surinaamse leerlingen aan de slag. Dat zijn dus tien teams, die samen twintig Minikronieken maken. Dat zijn dus leerlingen op zowel vmbo- als mbo-niveau."

“De films houden verhalen van inwoners van een stad of streek levend”

Verbinding

Zoals met alle Minikronieken die de afgelopen tien jaar het levenslicht zagen, moeten ook deze kleine documentaires zorgen voor verbinding en mensen nieuwe perspectieven geven. "Ze houden verhalen van inwoners van een stad of streek levend", aldus De Roy.

De Hengelose wordt niet rijk van dit project: "Het is meer een uithangbord voor de andere dingen die ik doe als filmmaker." De komende maanden gaan volledig gewijd worden aan 'Every Day Heroes'. "Ik heb er alle vertrouwen in dat er mooie dingen gemaakt gaan worden, maar tegelijk vind ik het retespannend."

230818 De Roy filmt met Huan EIGEN
Aan het werk met cameraman én stand-up comedian Huan Grantjie. Hij zal de scholieren coachen bij het filmen.
Beeld: Masja de Roy
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.