Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose wethouder Hanneke Steen kiest voor Den Haag als CDA-stemmer dat wil

Hanneke Steen Klok wethouder Hengelo FOTO GEMEENTE
Hanneke Steen: "Ik werd zaterdag gebeld met de vraag of ik bezwaar had tegen een plek hoog op de lijst..."
Beeld: Gemeente Hengelo

De kans bestaat dat Hengelo haar wethouder Hanneke Steen (40) aan 'Den Haag' verliest. De Hengelose wethouder staat op plek 9 van de concept-kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Ik werd zaterdag gebeld met de vraag of ik bezwaar had tegen een plek hoog op de lijst..."

'Gevoel gevolgd'

Steen kreeg heel even bedenktijd en toen koos ze voor het avontuur van de landelijke politiek. "Ik heb mijn gevoel gevolgd. Vanaf dat moment kwam ik in een achtbaan, maar ik geloof in het verhaal van het CDA en in de mensen."

Dat ze in dat christendemocratische verhaal gelooft, is niet zo vreemd: ze schreef zelf mee aan het partijprogramma. "Ik heb daarbij met tal van mensen gesproken, waaronder lijsttrekker Henri Bontenbal. Dat waren pittige gesprekken, waarin iedereen werd uitgedaagd zich uit te spreken. Ik geloof wel in Bontenbal. In onze gesprekken was er in elk geval een goeie match", aldus de in Hengelo geboren en getogen Steen.

“Ik heb natuurlijk niet voor niks ingestemd met deze hoge plek op de lijst. Als ik word gekozen, is dat de consequentie.”

Voorkeursstemmen

In de peilingen staat het CDA nu op 5 à 6 zetels. Als Steen veel voorkeursstemmen krijgt, bestaat er de kans dat ze een zetel in het Haagse krijgt, maar ze geeft aan dat ze daarvoor geen campagne gaat voeren, waarbij ze puur op de persoon Hanneke Steen focust.

"Ik zal straks natuurlijk met alle plezier het verhaal van het CDA vertellen, maar dat is omdat ik het een goed verhaal vind en daarbij dien je als hooggeplaatste kandidaat wel met een eigen campagne te moeten komen. Dan komt natuurlijk altijd een stukje persoonlijkheid aan bod, maar ik zal niet roepen 'dat mensen op mij moeten stemmen, omdat ik zo graag de Tweede Kamer in wil'. Dat 'stem op mij' past niet zo goed bij me."

Mocht Steen toch niet gekozen worden, dan kan ze daar ook prima mee leven, 'want ik ben in Hengelo nog niet lang niet klaar'.

icon_main_info_white_glyph

Hoe verder?

De selectiecommissie onder leiding van Ank Bijleveld en Joris Steenkamp heeft de advieslijst opgesteld. Deze lijst is in de verenigingsraad van 2 september vastgesteld. In het proces rond de vaststelling van de kandidatenlijst zijn de gemeentelijke afdelingen nu aan zet. Tussen 4 en 14 september houden zij hun algemene ledenvergaderingen, waar de advieslijst in stemming wordt gebracht. De definitieve kandidatenlijst wordt vastgesteld op het verkiezingscongres op 23 september in Den Bosch.

'Combineren mag niet'

Mocht Steen echter wél in de Tweede Kamer terechtkomen, dan komt haar wethouderszetel vrij: "Ik heb natuurlijk niet voor niks ingestemd met deze hoge plek op de lijst. Als ik word gekozen, is dat de consequentie. Voor zover ik me er nu in verdiept heb, mag je die functies niet combineren, als dat überhaupt al zou kunnen."

Mart van Lagen

Met Mart van Lagen (28), raadslid in Enschede, op plek 29 staat er nog een Tukker op de lijst. Ietsje hoger, op plek 26, staat de enige Achterhoeker Arjen van Gijssel (54) uit Berkelland. Net als Steen is Van Gijssel momenteel wethouder in z'n woonplaats.

Cda kandidaten 2023
Zo zijn de kandidaten verdeeld over het land.
Beeld: CDA Nederland
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.