Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderscheiding voor Ootmarsumse brandweerman ter Huurne

Adriaan ter Huurne
Beeld: RTV Oost

De Twentse brandweerman Adriaan ter Huurne ontving vanavond een bijzondere onderscheiding. Hij kreeg het Zilveren Kruis van Verdienste opgespeld. Een koninklijke onderscheiding voor een brandweerman die als een van de eerste zich hard maakte voor natuurbrandbestrijding in de regio.

Ter Huurne is vanuit Brandweer Twente een bekend gezicht als het gaat om natuurbrandbestrijding. Zo is hij regelmatig te zien in interviews op televisie, radio en in de krant. Ook schoof hij aan bij landelijke talkshows om over de bestrijding van natuurbranden te vertellen.

Pionier natuurbrandbestrijding

De Twentse Officier kreeg de onderscheiding op een bijeenkomst ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Handcrew Overijssel, een speciaal team waarmee natuurbranden worden bestreden en mede ontstaan door Ter Huurne.

icon_main_info_white_glyph

Zilveren Kruis van Verdienste

De koninklijke onderscheiding bestaat sinds 2021 en wordt uitgereikt aan een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk.

"We zijn supertrots op alles wat Adriaan gedaan heeft voor de professionalisering van natuurbrandbestrijding in Twente en Nederland", reageert commandant Stephan Wevers van Brandweer Twente. "Hij is een pionier op de innovatie van natuurbrandbestrijding in Nederland en heeft deze medaille dan ook dik verdiend."

Handcrew Overijssel

Na de natuurbrand in het Aamsveen in 2011 ontstond het idee voor de Handcrew Overijssel. Op dat moment nog totaal onbekend voor de Nederlandse brandweer, maar inmiddels is het team landelijk inzetbaar. Op 7 juni 2013 werd de Handcrew Overijssel officieel.

Ter Huurnes rol daarin is groot. Zo werft hij vrijwilligers en leidt ze op. Ook ging hij meermaals naar het buitenland om kennis op te doen. "Hij kijkt daarbij verder dan alleen de gebaande paden en de kennis die in Nederland aanwezig was. Ook heeft hij veel in privétijd gedaan."


Ter Huurne is de eerste brandweerman die dit jaar deze onderscheiding ontvangt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.