Wonder blijft uit voor FC Twente tegen Fenerbahce: Europees avontuur ten einde

20230831 FC TWENTE FENERBAHCE EUROPESE UITSCHAKELING ROTS EN SAMPSTED ORANGE PICTURES JORIS VERWIJST
Teleurstelling bij Daan Rots en Alfons Sampsted
Beeld: Orange Pictures / Joris Verwijst

Het Europese seizoen zit er, op de laatste dag van augustus, op voor FC Twente. De ploeg van trainer Joseph Oosting stond voor de zeer zware opgave om de 5-1 nederlaag van vorige week bij het Turkse Fenerbahce goed te maken. Het speelde sterk in eigen stadion en creëerde genoeg, maar het vergat te scoren. En omdat de Turken dat wel deden, verloor Twente opnieuw.

Twente wist na vorige week wat het moest doen en dus ging het direct in de aanval. Dat leverde al na ruim een minuut een kans voor Ricky van Wolfswinkel op, maar zijn inzet ging net naast. Twee minuten later probeerde Sem Steijn het van grote afstand omdat doelman Irfan Can Egribayat ver uit zijn doel was, maar Steijn mikte niet goed.

Vervelend Fenerbahce

Na ruim een kwartier was het Michel Vlap die het probeerde. Zijn harde schot ging echter ook naast. Fenerbahce liet het allemaal gebeuren met de ruime voorsprong op zak, maar kwam er zelf ook af en toe gevaarlijk uit. Tien minuten voor rust was voormalig Twente-speler Dusan Tadic dichtbij, maar Lars Unnerstall hield zijn doel schoon.

Een paar minuten voor rust leek Daan Rots op weg naar een goede kans na een fraaie aanval. Hij raakte echter doelman Egribayat aan het hoofd. Die stormde eerst boos op Rots af, maar moest daarna lang behandeld worden. Hij kon wel door. Fenerbahce was een vervelende ploeg in de eerste helft. De ploeg kreeg liefst vijf keer geel, maar het wist Twente wel van scoren te houden in de eerste helft.

Twente begon ook sterk aan de tweede helft, maar opnieuw stond het vizier niet op scherp. Steijn was wel het dichtstbij, maar raakte dit keer de paal na een fraaie pass van Robin Pröpper en een knappe aanname. Kort daarna probeerde Steijn het opnieuw en stuitte op de doelman. Na een uur schoot Vlap een vrije trap op de paal en tikte Van Wolfswinkel de rebound naast. Het zat Twente dus niet mee.

Strafschop

Het werd nog erger voor Twente. Invaller Joshua King sprintte vanaf eigen zestien iedereen eruit en werd uiteindelijk door Pröpper gestuit en dat leverde de Turken een strafschop op. Edin Dzeko faalde niet en zorgde voor de 0-1. Aan de andere kant schoot Vlap naast.

Gelijkmaker valt niet

In de slotfase was King zelf ook nog dicht bij de 0-2, maar Unnerstall wist er een hoekschop van te maken. Twente probeerde, met volop gezang vanaf de tribunes in De Grolsch Veste, nog wel voor de gelijkmaker te gaan, maar de krachten ebden weg en die gelijkmaker kwam er dan ook niet. Bij Twente kan de focus nu volledig op de competitie en het bekertoernooi.