Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deel bewoners getroffen flat Hengelo kan terug naar huis, 'maar ik blijf nog liever even weg hier'

230831 brand hengelo onderzoek FRANKLIN VELDHUIS 1 TWENTE
Mensen van de afdeling Forensische Opsporing Brandonderzoek van het NFI doen onderzoek naar de oorzaak van de explosie en de brand.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1TWENTE

Harro Eppinga was op vakantie in Friesland, toen hij donderdagnacht een telefoontje kreeg uit Hengelo: een explosie had een flat van Welbions aan de Surinamestraat in vuur en vlam gezet. De directeur van de woningcorporatie sprong in z'n auto en was aan het eind van de nacht op de plek des onheils: "Zo'n brand is echt verschrikkelijk. Wat er precies is gebeurd, wordt vandaag onderzocht. Onze eerste zorg is de mensen die het is overkomen bijstaan."

Harde knal

Bewoners van de Surinamestraat en de omliggende straten werden rond half 1 vannacht opgeschrikt door in elk geval één harde knal - sommigen spreken over 'meerdere explosies'. Volgens de brandweer vermoedelijk veroorzaakt door gas. Als gevolg daarvan brak er een hevige, uitslaande brand uit in het linkerdeel van het flatgebouw.

Eppinga: "Het gebouw bestaat feitelijk uit twee delen. De zes woningen links van het trappenhuis zijn licht tot zwaar beschadigd geraakt. Die woningen zullen de eerste weken tot maanden niet bewoonbaar zijn. De zes woningen rechts van het trappenhuis daarentegen hebben nauwelijks schade. Die bewoners kunnen in principe per direct terug."

“Ik weet dat ik direct terug kan naar mijn huis, maar ik wacht nog even. Eerst moet ik het gevoel hebben dat het weer veilig is.”

Waterschade

Dat wil echter niet iedereen. Een bewoonster van een appartement uit het rechterdeel staat te kijken, terwijl de politie met het onderzoek bezig is en monteurs schade aan de nutsvoorzieningen herstellen. De dame, die haar naam liever niet noemt, heeft 'enige waterschade' in haar woning: "Daar moet Welbions nog wel even naar kijken. Maar als dat alles is, heb ik niks te klagen", zegt ze, terwijl ze naar het zwartgeblakerde appartement van haar buurman kijkt. "Ik weet dat ik direct terug kan naar mijn huis, maar ik wacht nog even. Eerst moet ik het gevoel hebben dat het weer veilig is. Ik kan gelukkig ergens anders verblijven."

De Welbionsdirecteur vertelt dat er ook andere opties zijn."We hebben voor alle twaalf huishoudens crisiswoningen beschikbaar in Hengelo. Meestal worden die ingezet bij grootonderhoudsprojecten, maar ook in dit soort gevallen komen ze goed van pas."

Katten ongedeerd

Hij denkt terug aan vannacht en zegt: "Als je die brand hebt meegemaakt, kun je je nauwelijks voorstellen dat de zes rechter appartementen vrijwel schadevrij zijn gebleven. Ik sprak een meisje uit een van die huizen en volgens haar rook je binnen zelfs de rook niet." Een van de bewoners van de woningen rechts is met vakantie. Hij maakte zich volgens Eppinga druk om z'n katten, die thuis waren achtergebleven: "We zagen de katten achter de raam zitten en hebben daarvan een foto gemaakt en die naar hem opgestuurd. Hij was helemaal opgelucht dat ze ongedeerd waren."

Twee zwaargewonden

Brandweer en politie hebben laten weten dat de mensen die terug kunnen, in een veilige woning terechtkomen. Alles is gecontroleerd. Zowel wat betreft gas en electra als de bouwkundige staat van het pand. "Dan gaat het om de feiten. Om ook te zorgen dat mensen zich daadwerkelijk veilig voelen, hebben wij nog een extra check gedaan", vertelt Eppinga.

Bij de brand zijn twee personen zwaar gewond geraakt. Het is onbekend hoe het nu met hen is. Het gaat om een bewoner van het pand waar de explosie heeft plaatsgevonden en een bewoner van de woning daarboven.

230831 brand hengelo onderzoek 2 FRANKLIN VELDHUIS 1 TWENTE
Mensen van onder meer KIWA (controleert het waterleidingnetwerk) en het Staatstoezicht op de Mijnen (ziet onder meer toe op de veiligheid van het gasnetwerk) aan het werk bij de flat aan de Surinamestraat.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1TWENTE
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.