Enschede
Video

Nieuw festival in Enschede: publiek komt op bijzondere plekken

Van Haag tot Wal. Dat is de naam van een nieuw festival in de Enschedese binnenstad. Tijdens het festival worden verhalen van toen en nu verbeeldt. ”We hebben verhalen opgehaald, die geven we aan muzikanten en theatermakers en zij vertellen de bijzondere verhalen uit en over Enschede.”

Organisator Audry Hoemakers praat met stralende ogen over het nieuwe festival in Enschede. Op 31 oktober vindt de eerste editie plaats: “Eigenlijk al de tweede editie, omdat we in juni al wilden beginnen, maar nu hebben we van de najaarseditie de eerste editie gemaakt.”

Tijdens het festival krijgen bezoekers op 14 verschillende plekken de mogelijkheid om naar de “ruige verhalen” van toen te luisteren. “Als publiek kom je zo op heel bijzondere plekken”, aldus Hoemakers. “Op deze plekken vertellen de theatermakers of muzikanten de verhalen vervolgens op hun eigen manier.”

icon_main_quote_red_glyph

Als publiek kom je zo op heel bijzondere plekken

Audry Hoemakers

Tipje van de sluier

Hoemakers heeft in de coronaperiode talloze verhalen verzameld: “We hebben de Historische Societeit Enschede-Lonneker gebeld, maar ook mensen die toen een bedrijf in de binnenstad hadden. Iedereen had verhalen.”

In het Vestzaktheater geven bijvoorbeeld drie muzikanten en een verhalenverteller een voorstelling: ‘De Ode aan de Penoze’. “De verhalen uit de ruige jaren ’50, ’60 en ’70 moeten de kijkers een gevoel geven van hoe het toen was”, aldus Hoemakers. “De singer-songwriters maken liedjes die passen bij deze tijd en een verhalenverteller vertelt de verhalen; wapens die tijdens verbouwingen werden gevonden of mensen die tijdens een vechtpartij door de ramen van bijvoorbeeld Het Bolwerk vlogen.”

Logo Van Haagtot Wal
Het logo van het Van Haag tot Wal Festival © Judith Hofman

Van Haag tot Wal

Ook de naam voor het festival was voor het team meteen duidelijk. “De Enschedese binnenstad werd toen omringd door wallen en hagen. Ook vandaag zien we dat in de straatnamen terug: Walstraat, Zuiderhagen of de Noorderhagen”, vertelt Hoemakers. “Daarom van Haag tot Wal.”