Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bornerbroek zonder supermarkt; Albert Draaijer (67) wil er nog niet aan: ’Legio mogelijkheden voor opvolger’

20230902
Supermarkteigenaar Albert Draaijer in zijn Spar supermarkt die te koop staat
Beeld: André Scheffers

De Spar-supermarkt in Bornerbroek dreigt te sluiten. Eigenaar Albert Draaijer moet er niet aan denken. En de dorpelingen ook niet. Maar die vinden inmiddels wel steeds meer dat Albert en zijn vrouw Anja ook voor zichzelf moeten gaan. Pand en winkel staan immers al vanaf begin dit jaar te koop. De supermarkteigenaar van de lokale Spar zegt de hoop op een overname nog niet te hebben opgeven. ”Deze maand gaan we weer in gesprek met een nieuwe gegadigde."

Eerdere pogingen met belangstellenden mislukten, vertelt Draaijer. ”Er komt heel wat bij kijken om een supermarkt met pand over te nemen. Een winkel verhuren is misschien makkelijker. Maar dit is ons eigen pand en dat willen we graag als supermarkt verkopen. Geld is duur geworden en dat maakt het lastig. We gaan met een nieuwe gegadigde vooral kijken wat wel mogelijk is."

Leeftijd

De schappen zijn deze donderdag goed gevuld. In Bornerbroek beseffen ze zich wel degelijk wat de laatste supermarkt voor het dorp met 1800 inwoners betekent. Albert en Anja kunnen dan ook rekenen op een trouwe klantenkring in het dorp. Bornerbroek valt in de categorie ‘kleine kernen’. De school, kerk, kroeg en supermarkt zijn belangrijke pijlers onder de gemeenschap . ”Als de supermarkt wegvalt, wordt dat keihard gevoeld in het dorp”, stelt Draaijer. ”In de winkel praat je daar met klanten over. Diezelfde klanten weten ook dat we op leeftijd zijn gekomen en geven daarom aan dat we ook aan ons zelf moeten denken. Natuurlijk kijken we verder voor het geval het niet van een overname mocht komen. Maar het behoud van de supermarkt in Bornerbroek staat bij ons vooralsnog op één.”

“Wat we het meest gaan missen? Dat is wel het contact met de klanten”

Draaijer is nu al een jaar werkend pensionado. De winkel is nog altijd tot 19 uur open en dat wil hij graag zo houden. In de 21 jaar dat het echtpaar hier de winkel heeft, zijn ze als Rijssenaren goed ingeburgerd in Bornerbroek. Het zegt genoeg dat de twee in januari van dit jaar de Zilveren Knol van CV de Knoll’ntrekkers kregen uitgereikt voor hun grote maatschappelijke betrokkenheid in Bornerbroek. Het gaat ze sowieso aan het hart als ze de deur vroeg of laat achter zich dichttrekken. ”Wat we het meest gaan missen? Dat is wel het contact met de klanten, meest inwoners van Bornerbroek. Daar hebben we de afgelopen 21 jaar een fijne band mee opgebouwd. Wat er ook met de supermarkt gebeurt, het moment van afscheid nemen komt hoe dan ook.”

Uitbreidingsplannen

Zover is het nog niet. Ofschoon Draaijer uitkijkt naar het moment dat hij en zijn vrouw het wat rustiger aan kunnen doen, lijkt hij ook nog schik in zijn werk te hebben als je hem door de winkel ziet wandelen. ”Het is hard werken en je bent er niet met 40 uur in de week. Maar we hebben het altijd met plezier gedaan. En echt, er valt een goede boterham mee te verdienen. Bovendien wordt Bornebroek alleen maar groter met de uitbreidingsplannen voor de nabije toekomst.”

Plan B

Voor een opvolger met creatieve ideeën liggen er volgens Draaijer legio mogelijkheden met even verderop op de bedrijfsterreinen aan deze kant van Almelo. ”Een bezorgservice voor vers belegde kwaliteitsbroodjes, saucijzenbroodjes en andere denkbare bestellingen voor de lunch en zakelijke bijeenkomsten heeft grote kans van slagen als je het goed aanpakt. Daar ben ik van overtuigd. We zijn daar zelf niet meer aan begonnen omdat we al een tijdje willen stoppen. Ik hoop dat het gaat lukken en dat we niet plan B uit de kast hoeven trekken. Want in een levendig dorp als Bornerbroek mag een supermarkt niet ontbreken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.