Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo onderzoekt twee opties zaak Beernink: uitkoop of nieuw bestemmingsplan

230831 kdc toermalijn hengelo aveleijn aug 2023 FOTO 1twente
De opties zijn een nieuw bestemmingsplan of uitkoop van de familie Beernink óf uitkoop van Kinderdagcentrum De Toermalijn.
Beeld: 1Twente

Het Hengelose college van burgemeester en wethouders gaat twee opties onderzoeken in de afwikkeling van de kwestie Beernink. De opties zijn: een nieuw bestemmingsplan opstellen of uitkoop van een van de twee partijen. Of de familie Beernink óf Kinderdagcentrum De Toermalijn. Deze update stuurde het college woensdag aan de Hengelose raadsleden. De komende tijd worden de opties verder onderzocht.

Raad van State

De Raad van State verwierp begin augustus het bestemmingsplan van De Toermalijn en dat van de kavel met de woning van de familie Beernink, omdat de gemeente Hengelo de geluidsoverlast daarin niet voldoende heeft beargumenteerd. Het college gaat nu onderzoeken welke van de opties de voorkeur verdient en dat voorstel voorleggen aan de gemeenteraad.

Bestemmingsplan of uitkoop

Eén van de opties is het opnieuw uitvoeren van de bestemmingsprocedure om te kijken of er toch een situatie kan ontstaan, dat beide wel naast elkaar kunnen blijven bestaan.

De andere optie die het college onderzoekt is de uitkoop van de Beerninks óf van De Toermalijn. ‘Op basis van deze uitspraak is inmiddels schriftelijk gereageerd naar beide partijen. Hierin is aangegeven dat de genoemde scenario’s op korte termijn nader onderzocht gaan worden na overleg met de betrokkenen’, schrijft het college aan de raadsleden.

icon_main_info_white_glyph

De zaak Beernink

Het echtpaar Bert en Anne Beernink kocht in 2002 een vrijstaand huis aan de Binnenveldweg in Hengelo. Rondom de woning stond destijds niets, maar in 2004 werd er een kinderdagverblijf voor kinderen tot 18 jaar met een (meervoudige) verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand geopend. De speelplaats zit pal naast de woning van Bert en Anne Beernink, waardoor zij sindsdien geluidsoverlast ervaren. Met een langslepend conflict tussen hen en de gemeente tot gevolg.

Uitkoop

De optie voor uitkoop van de familie Beernink lijkt het meest voor de hand liggend; de Beerninks en sommige raadsleden pleiten hiervoor. "Onze insteek is al die tijd geweest dat de snelste weg naar een oplossing is dat de gemeente onze woning aankoopt. Het is niet aan ons om die tweede optie uit te sluiten, maar het is de vraag hoe reëel dat is”, zei Bert Beernink eerder tegen 1Twente. Het uitkopen van het kinderdagcentrum zal duurder zijn.

Beernink medium afstand
Lees ook
Beerninks blij met uitspraak Raad van State: ‘Hengelo had kinderdagcentrum nooit mogen toelaten op die plek’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.