Enschede
Hengelo
Video

'Ik hoorde pas op mijn twintigste dat ik joods ben'

Gisteren, 79 jaar geleden, was in Twente de eerste razzia’s van Nederland. 105 personen werden uit hun bed gehaald en afgevoerd naar werkkamp Mauthausen. Jarenlang leefden joodse mensen in de angst dat dit ook hun lot zou worden, ook na de oorlog nog. Zoals de vader van zangeres Lucette van den Berg. “Hij wilde dat we gelukkig opgroeiden en dan kun je maar beter verbergen dat je joods bent.”

Joods

Zangeres Lucette van den Berg is joods. En dat wil ze weten ook. Ze praat met liefde over haar afkomst, maar dat was niet altijd zo. “Ik had heel lang een gereserveerdheid om over mijn afkomst te praten. Ik hoorde ook pas op mijn twintigste dat ik joods ben. Mijn vader hield dat bij me weg. Ik hoorde het van mijn oma.”

Jiddische liederen

Haar vader was vier toen de oorlog begon en zag veel. Die verhalen, gerelateerd aan het jodendom, wilde hij zijn kinderen besparen. “Ik studeerde klassieke zang. Zong Bach en Mendelssohn. Hij vond het prachtig. Via omwegen kwam ik bij de jiddische muziek. Ik nam in 2005 en nam een cd op. M’n vader belde. Waarom geen Bach, vroeg hij. Waarom jiddische muziek, want nu weten ze wie je bent. De angst zit er nog steeds.”

Mijn identiteit

Haar joods zijn is voor haar geen punt meer. “Dat komt ook door de voorstelling De Joodse Bruiloft die we zouden uitvoeren rond 4 en 5 mei. Ik moest van de regisseur vertellen over mijn familiegeschiedenis. Ik aarzelde eerst, maar ik vond uiteindelijke dat ik gewoon moest vertellen wat er is gebeurd. Maar er is meer: behalve het grote verdriet zijn er heel veel prachtige dingen die je moet vieren. Dat is mijn identiteit.”

“Voor mij is het heel duidelijk geworden waarom ik zo anders kan denken. Een mooie joodse eigenschap is dat je van heel veel verschillende kanten kijkt naar een onderwerp. Dat vind ik mooi. Het gaat erom dat je mag zijn wie je bent. Dat is voor mij een heel groot thema. Mijn missie is dat je elkaar in het hart kijkt.”