Verkeer
Stuur appje
Zoek

Golfclub Almelo staat aan vooravond van grote slag naar de perfecte baan: 'Kosten anderhalve ton'

Golfclub Almelo VZ Jan Kappert bestuurslid Hermien de Bruin
Jan Kappert (vz) en Hermien de Bruin (pr) van Golfclub Almelo
Beeld:

De Golfclub Almelo (GCA) heeft grootse plannen met de 9 holes baan op het sportcomplex in de wijk Schelfhorst. Een uitdagende baan en tegelijkertijd ideaal voor de golfer die geen tijd heeft om hele middagen op de baan te staan. Hier doe je ongeveer anderhalf uur over een ronde.

En toch willen ze de baan aan de Veenelandenweg uitbreiden. Niet perse om groter te worden, verzekert voorzitter Jan Kappert. "Maar om de veiligheid voor medegebruikers van het sportpark te verbeteren en het voor de golfers comfortabeler en attractiever te maken.”

Continuïteit

Maar eerst houden ze hier komend weekeinde de Preston Palace Open. Het is alweer de tiende editie van het toernooi dat in 2013 voor het eerst werd gehouden en in coronatijd een keer werd overgeslagen. Met de aankondiging van het toernooi komende zaterdag en zondag noemt Kappert meteen de naam van de nieuwe hoofdsponsor. ”Preston Palace heeft zich voor meerdere jaren aan de Golfclub Almelo verbonden. Daarmee is de continuïteit van ons toernooi de komende jaren verzekerd.”

“Probleem is dat we alleen rechtdoor kunnen, over het veld van de Kynologenvereniging”

Hondentrainingen

In 2025 hoopt het bestuur het toernooi op de vernieuwde baan te kunnen houden. De uitbreidingsplannen van de 9-holes baan hebben vooral te maken met de vele kruisende lijnen tussen de verschillende holes in de huidige situatie. Trek je de holes op een bepaalde manier uit elkaar dan krijg je een hele andere situatie, toont Kappert een ontwerp van Jurrian van der Vaart, voormalig pro en baanarchitect bij Infinite Variety Golfdesign. ”Probleem is dat zoiets alleen mogelijk is als we hier rechtdoor kunnen, over het terrein waar de Kynologenclub Almelo de hondentrainingen geeft. In ons Masterplan 2023 is het nog een hele uitdaging om daar een draai aan te geven waar de verschillende gebruikers tevreden mee zijn. De leden hebben in iedere geval ingestemd met de kosten van 150.000 euro. Dat geld komt er, belangrijker is de routing voor elkaar te krijgen. Anders heeft een dergelijke grote investering in deze baan geen zin.”

Afbreuk

Het terras voor de ingang van het clubhuis achter de velden van voetbalclub PH is daarnaast nodig aan verfraaiing toe, geeft bestuurslid communicatie en pr Hermien de Bruin aan. “De baan en het clubhuis zijn het visitekaartje van de vereniging. We hebben een mooi clubhuis, maar het terras doet op dit moment nog afbreuk aan dat plaatje. Dat is een onderdeel van het plan waarmee we al wel aan de slag kunnen.”

“Golfen is leuk voor alle leeftijden. Je moet het wel zelf ontdekken”

Daarnaast is verjonging van het ledenbestand een speerpunt. De Bruin: ”De vereniging telt zo’n 240 leden en we willen er actief mee aan de slag om jongeren binnen te halen. Zowel de 60-minner als de echte jeugd. Daarom gaan we activiteiten bedenken waarmee jongeren worden getriggerd om hier eens een kijkje te komen nemen. Want golfen is leuk voor alle leeftijden. Je moet het alleen wel zelf ontdekken.”

Elitesport

Leden zijn overigens onderdeel van de club, zeggen ze hier. Van het huidige ledenbestand zet een groot deel zich belangeloos in voor de vereniging, geeft voorzitter Kappert aan. ”Dit is een echte ledenclub. Laagdrempelig met een betaalbare contributie en we huldigen het principe ‘doe maar gewoon, dan doen we gek genoeg’. Iedereen kan hier een balletje slaan en voor de beginnende golfer hebben we een uitrusting om deze niet meteen zelf te hoeven aanschaffen.” Kappert: ”Golf is allang geen elitesport meer en al helemaal niet hier op de Veenelanden. Iedereen is welkom; mannen en vrouwen, jong en oud.”

Mixtoernooi

Inschrijven voor de Preston Palace kan op de website van de golfclub www.golfinalmelo.nl. Kappert wijst erop dat het toernooi uit twee losse speeldagen bestaat. "Iemand kan voor zaterdag of zondag inschrijven. Daarmee bieden we bijvoorbeeld familie van leden van verder weg ook de gelegenheid mee te doen. Het is verbazingwekkend waar de deelnemers nog vandaan komen.”

De Preston Palace is voor het eerst een mixtoernooi. Iedere deelnemer speelt 1 ronde en er kan worden gekozen uit het ochtendtoernooi dat op beide dagen om 9 uur begint of het middagtoernooi om 13 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.