Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almeloër met pijpbom, molotovcocktail en scala aan chemicaliën: 'Heb nooit mensen willen verwonden'

Gerechtsgebouw in Almelo
Gerechtsgebouw in Almelo
Beeld: Twente FM

De 48-jarige Almeloër die afgelopen voorjaar met twee explosieven op zak is opgepakt, stelt nooit de bedoeling te hebben gehad om met die explosieven mensen te verwonden of objecten te beschadigen. Dat bleek vandaag tijdens de voorbereidende rechtszitting in Almelo.

De man werd in de nacht van 15 mei op een bouwterrein aan de Albert Cuypstraat in zijn woonplaats aangehouden met twee explosieven op zak. Omdat de politie vermoedde dat de man thuis nog meer explosief materiaal voorhanden had, is zijn woning doorzocht. Daar is een scala aan chemicaliën aangetroffen. Stoffen waarmee serieuze explosieven kunnen worden gemaakt.

De Almeloër zou een verregaande voorliefde voor scheikunde hebben en daarom zo in de weer zijn met chemicaliën en zijn woning hebben ingericht als 'thuislaboratorium'.

Achterafplekken

De vondst in zijn woning onderschrijft dat. Bij de pro-formazitting was de verdachte, die in de PI in Zwolle verblijft, niet aanwezig. Dat was volgens zijn advocaat Hans Onland omdat de verdachte niets meer te zeggen heeft dan wat hij tijdens de verhoren al heeft verklaard. "Vanaf meet af aan heeft mijn cliënt gezegd nooit de bedoeling te hebben gehad om iemand te verwonden of om objecten te beschadigen."

Daarom zou de man altijd een plekje achteraf opzoeken met zijn explosieven. Om te voorkomen dat iemand letsel zou oplopen.

Psyche

Bij de aanhouding maakte de politie zich al zorgen over de toestand van de man. Daarom werd er een zorg en veiligheidsmedewerker van de politie ingezet. Wat de exacte aanleiding was, kon niet gezegd worden. "Dat heeft te maken met alles wat je aantreft", verklaarde politie eerder dit jaar.

Volgens de officier van justitie is het onderzoek vrijwel afgerond. Het is nog wachten op het onderzoek naar de psyche van de verdachte, naar verwachting zal dat deze week worden afgerond.

In oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.