Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose oud-wethouder Mariska ten Heuw op kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen SP

211200 mariska ten heuw KOPIE SP HENGELO
Mariska ten Heuw staat op plek 41 op de concept-kandidatenlijst van de SP voor de komende Tweedekamerverkiezingen.
Beeld: SP Hengelo

De Hengelose oud-wethouder Mariska ten Heuw staat op plek 41 op de concept-kandidatenlijst van de SP voor de komende Tweedekamerverkiezingen. Ze is de enige Tukker op de lijst. Ten Heuw was wethouder in Hengelo van 2010 tot 2022 en vanaf 1998 tot 2010 zat ze in de gemeenteraad.

Sterke wethouder

Ten Heuw staat op plek 41 op de lijst en maakt daarmee vrijwel geen kans maken op een zetel in Den Haag; in de laatste peilingen staat de Socialistische Partij op 5 zetels. Dat is vier minder dan de partij nu heeft.

De politica heeft een lange carrière in de Hengelose politiek achter de rug; van 1998 tot 2010 was ze raadslid voor de SP en heeft daarna heeft ze tot 2022 zitting gehad in het Hengelose college van burgemeester en wethouders. Zij had onder meer financiën en het armoedebeleid in haar portefeuille.

Ten Heuw kreeg veel bijval voor de manier hoe zij de gemeentefinanciën op orde hield en werd geroemd om de manier hoe zij tegelijkertijd het armoedebeleid vormgaf. Maar ook klonk er kritiek dat zij ‘overheersend’ kon zijn naar anderen.

Buitenspel gezet

Na de zege van BurgerBelangen (BB) tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kwam de SP, na twaalf jaar in het college te hebben gezeten, weer terug in de oppositie. In de door BurgerBelangen geleide coalitieonderhandelingen werden de socialisten buitenspel gezet. Volgens BB kon er 'met de SP geen bestuursverandering worden gerealiseerd’.

Er kwam zodoende een einde aan het wethouderschap van Ten Heuw. “Dat de huidige coalitiepartners D66 en VVD een jarenlange stabiele samenwerking verbreken zonder enig inhoudelijk argument of uitleg is uitermate teleurstellend”, liet Ten Heuw destijds weten.

VNG

Tegenwoordig is ten Heuw werkzaam als adviseur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.