Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rollen omgedraaid: eerstejaars ICT-studenten ROC van Twente Almelo gaan zelf lesgeven

20230829 Unsplash computerles Almelo
Beeld ter illustratie
Beeld: Unsplash

Eerstejaars studenten van de Almelose ROC-sector ICT krijgen een vuurdoop: ze mogen gelijk een computercursus geven. Als onderdeel van hun lessenpakket geven kersverse studenten elk jaar les aan senioren. “Het is voor studenten weleens lastig om van alles uit te leggen aan een oudere. Het vergt van de studenten een beetje geduld”, zegt Rosetta Accardi, projectleider bij Avedan.

Tien senioren worden zes weken lang gekoppeld aan een ‘eigen’ student en krijgen les over de computer of tablet. “Het verkleint de kloof tussen jong en oud”, aldus Accardi. De cursus Samen Online is een project van ROC van Twente locatie de Sumpel in Almelo en welzijnsorganisatie Avedan.

Duo’s van oud en jong

Ook al is het voor de studenten even wennen; uiteindelijk ontstaat er leuk contact tussen jong en oud benadrukt Accardi: “Ze vormen echt een team, dat is heel mooi om te zien.” Volgens de projectleider is het een groot voordeel om in duo’s te werken. “Door de een-op-een manier van werken, is de drempel om vragen te stellen er helemaal niet. In groepsverband gaat het voor veel ouderen vaak te snel en is die drempel er wel. Ze vragen allerlei dingen over Facebook of smartphones.”

In val gelokt

Samen Online is een beginnerscursus voor ouderen die weleens een computer hebben aangezet: “Maar er zijn ook mensen die dat nog nooit hebben gedaan.” De studenten leren aan de ouderen hoe ze mapjes moeten aanmaken op de computer of hoe internetbankieren werkt. Ook het onderwerp internetveiligheid komt voorbij in de lessen. “Mensen worden steeds makkelijker in de val gelokt door slimme mailtjes”, zegt Accardi. Ouderen die net een tablet hebben, leren bijvoorbeeld hoe ze daarop apps kunnen downloaden.

20230323 item01 Ynze van Houten Cybercrime Still001
Lees ook
Zorgelijke ontwikkelingen in cybercriminaliteit, Saxion doet onderzoek in Twentse gemeenten

Boodschappen bestellen

Volgens Accardi blijven deze cursussen nodig. “Het doel is dat mensen zelf de regie in de hand houden. Ouderen moeten immers zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Voor ouderen die slecht ter been zijn, is het leren van online boodschappen bestellen daarom geen overbodige luxe. Vooral wanneer kinderen ver weg wonen.” Ook het leren gebruiken van DigiD is van cruciaal belang om vanuit huis overheidszaken te regelen zoals belastingaangifte doen.

Tien jaar

Al tien jaar lang wordt de cursus 'Samen Online' twee keer per jaar gegeven door de eerstejaars ICT-studenten van ROC locatie de Sumpel in Windmolenbroek. De ene helft van de eerstejaars geeft de cursus in het voorjaar en de andere helft doet dat in het najaar. "De bedoeling is om ouderen wegwijs maken in de digitale wereld. Doorgaans zit de cursus wel vol, maar we zien dat ouderen steeds meer weten van computers. Tien jaar geleden wisten ze niet zo veel als nu", aldus Accardi.

icon_main_info_white_glyph

Aanmelden

De cursus Samen Online start op 3 oktober. Het zijn twaalf lessen verdeeld over zes weken. De kosten zijn in totaal 36 euro. Dat is inclusief koffie of thee en een lesboek. Deelnemers worden geacht zelf een laptop of tablet mee te nemen.

De lessen worden elke dinsdag- en vrijdagochtend van 9.30 uur tot 11.30 uur gegeven op locatie de Sumpel van ROC van Twente. Opgeven moet uiterlijk voor 20 september en kan door telefonisch contact op te nemen met Avedan. Het telefoonnummer is 0546 544 100.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.