Verkeer
Stuur appje
Zoek

Turncoach TON Almelo: 'Was al grotendeels vrijgesproken en niet op basis van één melding'

2023828 Almelo turnen
Beeld ter illustratie
Beeld: Unsplash

Turncoach Frank Louter van onder meer TON Almelo blikt vooral terug op een mooie carrière van ruim 30 jaar in de turnsport. Dat laat de trainer weten in een reactie op zijn volledige vrijspraak omtrent grensoverschrijdend gedrag door de beroepscommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

In zijn reactie geeft Louter aan zich te storen aan berichten in de media die suggereren dat zijn vrijspraak gebaseerd is op slechts één melding uit het verleden en dat meldingen door turnsters van voor 2011 daarbij buiten beschouwing zijn gelaten. ”Dat is niet correct, want de tuchtcommissie heeft mij op 16 november 2022 al grotendeels vrijgesproken. Voor het overgrote deel betrof dit meldingen over de periode vóór 2011. Die vrijspraak is nu als ‘onherroepelijk’ door de beroepscommissie bevestigd. Dat geldt ook voor het deel van de meldingen die de beroepscommissie nog overeind probeerde te houden.”

E-mail

Voor z’n verweer raadpleegde Louter zijn archief van bijna 3.000 emailwisselingen met ouders, turnsters, fysiotherapeuten en artsen. De mails stammen allemaal uit de periode van 2000 tot en met 2011. ”De beroepscommissie bevestigt nu dat ik op basis hiervan meldingen uitdrukkelijk en gemotiveerd heb kunnen weerspreken”, geeft Louter aan.

Positief

Daarnaast wordt het verweer volgens de turncoach ondersteund door 33 statements van (oud-)turnsters, ouders, coaches en bestuurders van zijn vereniging, alsmede voedings- en medisch specialisten. ”Ze geven met hart en verstand aan dat zij positief terugkijken op de periode dat zij met mij samenwerkten op exact dezelfde tijden, in exact hetzelfde programma en op exact dezelfde locatie.”

Doorbraak

Louter begeleidde in de 30 jaar dat hij actief was als trainer-coach zo’n 1200 sporters van alle leeftijden en niveaus. Mede dankzij de vernieuwende manier van het benaderen van de turnsport wist het Nederlandse dames-turnen volgens Louter rond de eeuwwisseling internationaal door te breken. ”Het was een prachtig avontuur, waarin ik vele dierbare momenten met een fantastische groep mensen heb mogen beleven. Na dit positieve vonnis van de beroepscommissie kijk ik nu vooruit naar wat de toekomst gaat brengen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.