OmArm Enschede

‘Schaam je niet voor schulden, vraag om hulp’

Het is niet dat meer Enschedeërs schulden hebben dan elders in Nederland. “Maar degene die zich bij de Stadsbank melden schulden hebben gemiddeld 44.000 euro uitstaan bij veertien schuldeisers”, schetst wethouder Arjan Kampman het probleem. Hij steekt in op preventieve hulp. “Schaam je niet, maar meldt vroegtijdig dat het fout loopt. Dat lucht op.”

Risicogroep

Het gaat om een fors aantal Enschedeërs die in de risicogroep zitten. Veertienduizend stadsgenoten hebben het financieel moeilijk. De verwachting is dat de risico’s op schulden groter worden, omdat corona wel eens een zetje kan geven. ’t Liefst ziet wethouder Kampman dat mensen zich bij de hulpverleners melden voordat er schulden ontstaan. “Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Weet je, het kan iedereen overkomen.

Zoek hulp

In samenspraak met allerlei instellingen die aan schuldhulpverlening doen werd vorige week een video verspreid. De boodschap: wacht niet tot je ver de oren in de ellende zit. Zoek hulp.

“Corona heeft gemaakt dat banen verloren zijn gegaan. Dat verandert de inkomenspositie van gezinnen. Een gemiddeld gezin komt rond van anderhalf inkomen. Als dan een deel wegvalt, heb je een probleem. Dat heeft niets met domheid te maken. Soms gebeurt er gewoon iets wat enorme impact heeft.”

Aanbellen

Dat noopt ook tot andersoortige acties. Signalen van woningcorporaties, energie- en telefoonmaatschappijen, van de belastingdienst worden gebundeld en geven aan waar de problemen in de stad zitten. “Daar drukken we letterlijk op de bel. En vragen we of het allemaal lukt en of we kunnen helpen. Soms zijn mensen blij dat we er zijn. Soms wordt de deur dichtgeslagen. Aan het eind van dit jaar weten we wat die aanpak heeft opgeleverd.”

Nieuw programma

Enschedeërs die hulp nodig hebben, kunnen zich fysiek melden bij de Wijkwijzers of digitaal contact leggen of een van de vrijwilligersorganisaties inschakelen. “Binnen afzienbare tijd wordt een compleet nieuw programma over armoede en schulden aan de gemeenteraad gepresenteerd”, aldus de wethouder.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.