Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Honderden coureurs Autorodeo Denekamp combineren lef, snelheid en duwwerk voor hoogste eer

Autorodeo Denekamp
De sloten op het wedstrijdterrein zijn niet voor niets gegraven...
Beeld: ASVD

Vrijwilligers leggen vandaag de laatste hand aan het gereed maken van het terrein aan de Penninksbrugweg in Denekamp. Hier ontbrandt zondag 27 augustus de strijd tussen de honderden coureurs tijdens de jaarlijkse autorodeo, georganiseerd door Auto Sport Vereniging Denekamp (ASVD).

De banen zijn uitgezet, de sloten zijn gegraven, de tenten staan er, evenals de jurywagen en de trailers waarop het publiek de cross en de rodeo kan volgen. “We zijn er klaar voor”, zegt Evelien Engbers van de ASVD.

Sprintklasse

Tussen de 350 en 400 cross/rodeoauto’s gaan de strijd aan in verschillende klassen. “Je hebt de crossklasse, daar gaat het om de snelheid. Er is de rodeo, daar proberen de coureurs elkaar van de baan te drukken. In de 4x4 klasse is het de combinatie van snelheid en duwwerk. Dan is er nog de sprintklasse met supersnelle en vaak ook duurdere auto’s dan de gemiddelde rodeoauto. En die is al niet goedkoop”, aldus Engbers.

“Auto’s belanden ook in de sloot:;als je geluk hebt kom je er weer uit met je wagen”

Springschans

De baan is tussen de 350 en 400 meter lang, met een metershoge springschans aan een van de zijden. “De gegraven sloten zijn er veiligheid van de toeschouwers. Auto’s belanden ook in de sloot; als je geluk hebt kom je er weer uit met je wagen, en anders moet je wachten tot een trekker je eruit haalt.”

Autorodeo Denekamp 02
Beeld: ASVD

Saamhorigheid

De deelnemers komen uit de regio en uit Duitsland. Vaak komen ze als teams. “Rodeoteams zijn vaak vriendengroepen. Meerdere auto’s rijden in teamkleuren, de teamleden helpen elkaar als het nodig is, als er gereedschap geregeld moet worden bijvoorbeeld: de een heeft dit bij zich, de ander dat. Er is veel saamhorigheid.”

Spanning en sensatie

Zelf crosste ze eerder ook. “Waarom? De sensatie, de spanning, je bent er altijd op gericht om tijdens de cross iemand te slim af te zijn.” Bij haar ging het vooral om de snelheid en de cross. “Anderen gaan voor de rodeo, proberen de ander in de sloot te drukken zodat ze zelf voordeel behalen.”

Het leuke aan deze rodeo is dat diverse leeftijdscategorieën meedoen, zegt Engbers. “Jongens van 18 die net hun rijbewijs hebben tot en met 60plussers. Niet alleen jongens, ook meiden. Zondag komen er rond de 50 dames aan de start.”

Stormbaan en rodeostier

“De autorodeo is een geweldig leuk evenement voor het hele gezin, voor tieners, voor ouders, voor kinderen. Er ligt een springkussen op het voorterrein, er is een stormbaan, een rodeostier, eten en drinken.”

Duizenden bezoekers

De organisatie verwacht tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers. “We zorgen ervoor dat iedereen een mooi plekje heeft waar men de baan goed kan overzien.”

Het spektakel begint zondag 27 augustus 09.30 uur.

icon_main_info_white_glyph

Introductieklasse jeugd

Een week later, op 2 en 3 september, houdt de Auto Sport Vereniging Denekamp nog een evenement. Zaterdags is er ’s middags de Uurscross en ’s avonds een rodeofeest.

Zondag 3 september is de clubcross en ladyklasse. Bijzonder is de introductieklasse, jeugdige coureurs vanaf 6 jaar die de crossbaan opgaan deze zondag. “We hebben die dag een introductieklasse voor de jeugd met een NK-licentie”, vertelt Evelien Engberts. “Die kinderen hebben daar een training voor gehad en mogen de baan op.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.