Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bijzonder slotakkoord voor Almelose voetballer Patrick Ponsteen: 'ON zal altijd mijn club blijven'

Voetballer Patrick Ponsteen ON

Hij speelde 19 jaar in het eerste van Oranje Nassau en scoorde 75 keer voor de Almelose club. Patrick Ponsteen (36) groeide uit tot een clubicoon. Zaterdag komt hij nog één keer in actie voor zijn eigen afscheidswedstrijd. "Dat zal best even slikken zijn."

In zijn laatste thuiswedstrijd afgelopen voorjaar tegen De Zweef speelde de emoties ook al op. Toen stond de familie langs het veld om het moment mee te maken dat Ponsteen voor het laatst tegen een bal trapte als speler van de eerste selectie van ON. ”In die bijna 20 jaar heb ik één keer een uitstapje naar DETO gemaakt. Een mislukt uitstapje omdat ik niet voldoende was hersteld van een gescheurde kruisband. Een tegenvaller. Je moet het allemaal een keer meemaken. De terugkeer naar ON was vanzelfsprekend. Ben daarna nooit meer weggeweest.”

Lastig jong

Ponsteen heeft in al die jaren een aantal trainers versleten. Zonder er ook maar een tekort te doen, noemt hij Ben Sepp en Peter Bokma als de twee waar hij een hechte band mee opbouwde. ”Het zijn goede trainers en allebei mensen-mens. Daar heb je er ongetwijfeld meer van. Het maakt wel uit wanneer ze op je pad komen. Ik was vroeger best een lastig jong en daar wist Ben Sepp mee om te gaan. In plaats van lastige jongens een schop onder de kont te geven, kregen ze van hem een aai over de bol als ze iets goed hadden gedaan. Je hebt trainers die dat perfect aanvoelen. Die blijven je altijd bij.”

Broekie

Voor zijn afscheidswedstrijd heeft Patrick Ponsteen oud-medespelers gevraagd die het samen met hem gaan opnemen tegen de huidige eerste selectie. Het zal echt de allerlaatste keer zijn dat hij met de hoofdmacht van Oranje Nassau in het veld staat. ”Dan ga je vanzelf ook weer even terug in de tijd toen ik hier als 17-jarig broekie debuteerde. Het Heraclesstadion stond er nog niet. Tuurlijk wilde ik profvoetballer worden. Dat wil elke jonge speler die een beetje tegen een bal kan trappen. Het is bij de regioselectie gebleven en dat is goed.”

Afspiegeling maatschappij

Ponsteen, in het dagelijks leven werkzaam in de jeugdzorg, maakt inmiddels deel uit van de trainersstaf bij het eerste van ON. Of hij in de toekomst voor het trainersvak kiest, weet hij nog niet. ”Op dit moment niet. Heb net een nieuwe baan en daar kan ik nog geen trainerscursus bijhebben. Dat vergt veel tijd en energie naast een baan die eveneens de nodige energie kost. Het is wel mooi werk in de jeugdzorg en in dat opzicht zou ik wel gedijen tussen de hedendaagse diversiteit. Bij ON komen veel verschillende culturen bijeen. Net als in mijn werk is de voetbalclub een afspiegeling van de maatschappij en daarin beweeg ik me makkelijk.”

Doorwisselen

Van de afscheidswedstrijd wil hij vooral een gezellige voetbalmiddag maken. ”Het zijn spelers uit het heden en het verleden. We wisselen lekker door en na afloop gaan we een biertje met elkaar drinken. Het was een mooie periode van 19 jaar waar ik met een goed gevoel op terugkijk en die we op een leuke manier gaan afsluiten.”

Selecties

De gelegenheidsselectie van de afscheidswedstrijd van Patrick Ponsteen bestaat uit de volgende spelers: Aabe Kram, Wybe Kram, Marcel ter Horst, Tim Rolling, Danny van Laar, Marcel van Laar, Sures Edelijn, Mart Hinnen, Ruud Hondenbrink, Marc de Groot, Mark Koetsier, Matthijs Koetsier, Kevin Bosma, Rik van het Hoog, Ivo Veerenhuis (doel), Leon Germs, Jos Kamp (doel). Trainers: Ben Sepp en Peter Bokma.

ON 1: Thom te Riet (keeper), Tyrese Voort, Sander Woudstra, Coen Gwinner, Stef Kamphuis, Jasper te Riet, Thijmen Peters (doel), August Smit, Tom Frieling, Mauro Lodde, Thijs Hindriks, Cassey Davis, Berat Sahin, Jamuel Pattipeilohy, Melvin van Dam. Trainer: Jeroen Giesen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.