Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deelnemers Open Monumentendag Hengelo geven weer voorproefje: 'Pitchavond was vorig jaar groot succes'

230620 prins bernhardplantsoen EMILE URBAN
De centrale locatie is dit jaar het Prins Bernhardplantsoen.
Beeld: Emile Urban/1Twente

De landelijke Open Monumentendag (OMD) heeft dit jaar als thema 'Levend Erfgoed'. Hans de Gruil was de afgelopen maanden druk met de organisatie van de dag dag zelf in Hengelo op zaterdag 9 september, maar heeft ook weer een avond in elkaar gezet voor mensen die niet kunnen wachten tot de negende van de negende: op donderdag 7 september houdt een aantal deelnemers aan de OMD al een pitch in Museum Hengelo.

Duurzaamheid

Hans de Gruil: "Vorig jaar hebben we dat voor het eerst gedaan en dat is prima bevallen. Toen was het thema 'Erfgoed en Duurzaamheid' en we wilden de deelnemers de kans bieden om uit te leggen hoe ze daar op de dag zelf handen en voeten aan geven. Die pitches werden goed bezocht en ook de Open Monumentendag zelf bracht veel volk op de been. Vandaar dat we dit jaar op herhaling gaan."

“Erfgoed is altijd in beweging en daarmee 'leeft' het dus ook.”

Toekomst

De Gruil en z'n medeorganisatoren hoorden eind vorig jaar van de landelijke organisatie ('eigenlijk is dat rijkelijk laat, want je kunt pas partijen benaderen als je het thema kent') wat het thema dit jaar zou zijn: 'Levend Erfgoed'. Wat wordt daar precies mee bedoeld? De Gruil: "Erfgoed is altijd in beweging en daarmee 'leeft' het dus ook. De functie kan veranderen, er moet onderhoud worden gepleegd, gerestaureerd worden, noem maar op. En in deze tijd moeten monumenten verduurzaamd worden en daarmee geschikt gemaakt worden voor de toekomst."

Achttien locaties

Op achttien locaties wordt dit jaar getoond hoeveel verschillende vormen dat levende erfgoed kan aannemen. De Stichting Erfgoed Hengelo heeft een folder gemaakt, waarop te zien is waar alle locaties zijn en wat er te doen is. Van het Thales Museum en roeivereniging Tubantia in het zuiden tot restauratieatelier RIBO in het westen, Broedplaats Oogst en Hal 16 in Hart van Zuid, de watertoren bij de Kuipersdijk, de verbouwing tot appartementen van het voormalige museum Heim aan de Bornsestraat en de Joodse begraafplaats in de Dennenbosweg.

icon_main_info_white_glyph

Vier pitches

Op donderdagavond 7 september is er vanaf 19.30 uur een pitchavond in Museum Hengelo. De bezoeker krijgt die avond een viertal inspirerende, korte inleidingen te horen en te zien over vier zeer verschillende locaties die op zaterdag 9 september te bezoeken zijn. Deze pitches gaan over het 100-jarige Tuindorpbad, het RIBO (Stichting voor Scholing, Restauratie en Innovatie in de bouw in Overijssel), de verbouw tot appartementen van het voormalige HEIM-gebouw en het Prins Bernhardplantsoen. De voorzitter van de Stichting Erfgoed Hengelo leidt de avond in. Zowel de OMD als de pitches in Museum Hengelo zijn gratis te bezoeken.

Mies de Monchy

De centrale locatie is dit jaar het Prins Bernhardplantsoen. De Gruil: "Als Stichting Erfgoed Hengelo hebben we samen met de Stichting Bernhards Ontmoeting een mooi programma gemaakt in en rondom het park. De opening is die zaterdag om 10.00 uur door cultuurwethouder Marie-José Luttikholt samen met Mies de Monchy, een telg uit de familie die ooit eigenaar was van het park. In die tijd was het de tuin die bij hun villa hoorde." Oud-burgemeester Frank Kerckhaert houdt een lezing over de historie van het park. Er zijn rondleidingen, er is muziek en er worden verhalen verteld.

Het hele programma is te lezen in de folder die o.a. verkrijgbaar is in de bibliotheek en bij Museum Hengelo en het programma is tevens te vinden op de website www.erfgoed-hengelo.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.