Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hier in Almelo komt een Alzheimer Theehuis voor mensen met een migratieachtergrond

20230825 Claudia unsplash Alzheimer Theehuis Almelo
Beeld ter illustratie
Beeld: Unsplash

In Almelo komt een theehuis voor mensen met dementie. Het is speciaal voor Almeloërs met een migratieachtergrond. Dat is broodnodig zegt Sevilay Luiken-Dalli van IMEAN, een organisatie die ‘cultuurintensieve’ zorg biedt. Mantelzorgers en hun naasten kunnen als eerste op woensdag 6 september aanschuiven bij het Alzheimer Theehuis in Almelo de Riet.

In Almelo miste iets voor mensen met een migratieachtergrond die worstelen met dementie. ”Mensen konden nergens terecht”, zegt Luiken-Dalli. “In Enschede doen ze het al jaren met succes, waarom dan niet ook in Almelo?” In een jaar tijd strijkt het Theehuis acht keer neer in het clubgebouw van voetbalclub SV DRC in de Riet.

Wat is het Alzheimer Theehuis?

Het is een plek waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen op een laagdrempelige manier. Ook kunnen lotgenoten elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. “We willen bewustwording creëren voor mantelzorgers”, vertelt Luiken-Dalli. Er komen professionals die vragen beantwoorden en tips geven. Hoe herken je bijvoorbeeld signalen van dementie en wat kun je doen aan vergeetachtigheid? “Mensen moeten tegenwoordig zo lang mogelijk thuis wonen. We geven ook tips over veiligheid thuis.”

Wereld Alzheimer Dag

In de maand oktober is het Wereld Alzheimer Dag. ‘Samen aan tafel’ is het thema van die dag. Dat thema is gekoppeld aan het eerste Theehuis in Almelo. Degene die op 6 september naar de eerste bijeenkomst komt, kan aanschuiven voor een gezamenlijk maaltijd. “Op een leuke en gezellige manier kunnen lotgenoten met elkaar praten.” Elk Theehuis heeft een ander thema. De volgende is op 29 november met als thema 'vergeetachtigheid'.

Taal vergeten

Mensen met dementie die Nederlands niet als moedertaal hebben, kunnen soms deels of zelfs helemaal de Nederlandse taal vergeten. Bij het Alzheimer Theehuis komen vrijwilligers die verschillende talen kunnen, zoals Turks, Arameens of Arabisch. Op die manier is het voor mensen met een migratieachtergrond mogelijk om deel te nemen een deze bijeenkomsten.

Dementie in Almelo

De groep mensen met een migratieachtergrond die aan dementie lijdt, groeit in Almelo. Naar schatting omvat de groep 126 Almeloërs die nog zelfstandig wonen. Dat blijkt uit onderzoek die door tien Almelose organisaties, waaronder IMEAN en Avedan, is gedaan. Ze onderzochten het probleem en keken naar oplossingen. Er komt naar voren dat dementie minder erkend wordt bij inwoners met een migratieachtergrond. Communiceren met deze groep is lastig, omdat zij terugvallen op hun moedertaal. Een Alzheimer Theehuis past goed bij deze doelgroep. Luiken-Dalli spreekt zelf Turks en gaat ook vrijwillig meehelpen.

Tachtig vormen

Dementie komt voor in veel vormen. Het is een verzamelnaam. “We willen meer bewustwording creëren over dementie. Het is niet maar één vorm, er zijn er wel tachtig. Alzheimer komt heel vaak voor.” Mantelzorgers herkennen niet gelijk signalen van dementie bij een naaste. “Mensen trokken te laat aan de bel en zagen te laat signalen. Mantelzorgers zagen wel dat er iets was, maar dachten niet aan dementie. Door een trefpunt aan te bieden, hoeven ze niet eerst naar allerlei instanties voor meer informatie”, zegt Luiken-Dalli.

icon_main_info_white_glyph

Alzheimer Theehuis

De eerste editie van het Theehuis Almelo is op woensdag 6 september bij voetbalclub SV DRC aan de Rietstraat 222a. Om 16.00 uur is de inloop en om 17.00 staat het eten op tafel. Eindtijd is 18.30 uur. Van tevoren aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: [email protected] Zonder aanmelden komen kan ook, maar dan vind je misschien de hond in de pot. Deelname is gratis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.