Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente heeft wonder nodig in de return: Tukkers na rode kaart overklast door Fenerbahce

230824 ugalde fenerbahce
Ugalde viert een feestje met zijn teamgenoten als hij FC Twente op 0-1 heeft gezet. Het bleek de enige goal voor de Tukkers.
Beeld: ORANGE PICTURES

FC Twente heeft een wonder nodig om de groepsfase van de Conference League te bereiken. In Istanbul ging de formatie van Joseph Oosting - door een vroege rode kaart van Youri Regeer - in de heenwedstrijd van de play-offs met ruime cijfers onderuit tegen Fenerbahce: 5-1.

Smal en Brenet ontbreken

Twente moest het in de Turkse hoofdstad doen zonder de vertrouwde vleugelverdedigers. Gijs Smal ontbrak vanwege een blessure en ook Joshua Brenet was afwezig in Istanbul. Laatstgenoemde bleef 'vanwege privéredenen' achter in Nederland. FC Twente houdt nog altijd rekening met een vertrek van de rechtsback.

Het duo werd tegen Fenerbahce vervangen door Alfons Sampsted en Michal Sadilek. Youri Regeer, Mathias Kjölö en Sem Steijn vormden het middenveld.

Grote aankopen

Twente had in de beginfase allesbehalve ontzag voor de Turkse grootmacht. Fenerbahce, dat dit seizoen met grote aankopen als Dusan Tadic, Edin Dzeko en Fred een gooi wil doen naar het landskampioenschap na een titeldroogte van tien jaar, begon slordig en zag Twente brutaal de aanval zoeken.

20230817 FC Twente Grolsch Veste stadion wedstrijd Wilco Louwes
Lees ook
UEFA straft Fenerbahçe: geen Turkse fans mee naar duel met FC Twente

Ugalde krijgt stadion stil

Michel Vlap zorgde voor het eerste wapenfeit in het Sukru Saracoglu Stadion. De op de linkerflank geposteerde Fries krulde een vrije trap een meter naast het vijandelijke doel.

Halverwege de eerste helft namen de Enschedese gasten verrassend de leiding. Manfred Ugalde raakte in eerste instantie nog de paal, maar in de rebound was het wel prijs voor de spits, die met zijn openingstreffer eindelijk van de hatelijke nul af is: 0-1.

Uitgerekend Oosterwolde

Niet veel later kreeg Twente een levensgrote kans om Fenerbahce nóg meer pijn te doen. Ugalde schoot van een meter of twintig op de vuisten van Irfan Egribayat en in de rebound stuitte Vlap in kansrijke positie op de doelman van de thuisclub.

Twente leek de touwtjes aardig in handen te hebben, maar uit het niets moest het toch de gelijkmaker incasseren. Na een afgeslagen hoekschop werd de bal weer ingebracht door oud-Feyenoorder Sebastian Szymanski en was het uitgerekend Jayden Oosterwolde, in Zwolle geboren en door Twente opgeleid, die vanaf rand strafschopgebied de 1-1 binnenkopte. Doelman Lars Unnerstall, die op het verkeerde been stond, ging niet geheel vrijuit.

Rood Regeer

Dat voetbal soms onvoorspelbaar is en het tij in een bliksemschicht gekeerd kan worden, bleek vanavond weer. Na de gelijkmaker moest Twente nog voor rust met tien man verder. Youri Regeer vloerde met een domme charge Mert Müldür en na een kort conclaaf met de VAR stuurde de Engelse arbiter Andy Madley de jonge middenvelder van het veld.

20230824 Screenshot RTV Oost Ufuk Ermis Fenerbahce FC Twente Istanboel
Lees ook
Fenerbahçe-FC Twente, een bijzonder duel voor Turkse Tukker Ufuk: 'Ben supporter van beide clubs'

Wervelend Fenerbahce

Daardoor was het in de tweede helft alle zeilen bijzetten voor de Tukkers. Trainer Oosting bracht Alec van Hoorenbeeck voor Steijn om zijn ploeg defensief te versterken. Het mocht echter niet baten. In een tijdsbestek van twee minuten stond het 3-1 in Istanbul.

Na een uur spelen bracht Szymanski - op aangeven van Fred - de Turken op een 2-1 voorsprong en nog geen honderd seconden later verzorgde diezelfde Szymanski de assist voor de 3-1 van invaller Irfan Kahveci.

Return formaliteit

Twente kon met een man minder geen vuist meer maken en de schade beperkt houden was het devies. Maar dat bleek lastig voor de Tukkers en daardoor lijkt de return in Enschede een formaliteit. Een kwartier voor tijd werd het 4-1 via Kahveci, die zijn tweede van de avond aantekende, en het slotakkoord was voor Dusan Tadic. De oud-aanvaller van Twente faalde in blessuretijd niet van elf meter en zorgde zo voor de pijnlijke 5-1 eindstand.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.