Verkeer
Stuur appje
Zoek

COA blijft in de fout gaan bij verbouw azc Albergen: boete dreigt van 30.000 euro

Landhotel20t20 Elshuys20in20 Albergen201
Beeld: Twente FM

Nog geen week nadat de gemeente Tubbergen werkzaamheden rondom het nieuwe azc in Albergen heeft stilgelegd, is het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) opnieuw in de fout gegaan met de verbouwing aan het pand. Het COA heeft daarvoor een boete gekregen van 15.000 euro. De gemeente is de overtredingen zat: gaat het COA weer in overtreding, dan moet het 30.000 euro betalen.

De gemeente legde onlangs werkzaamheden aan het azc stil, omdat het COA was begonnen met het verzwaren van het elektriciteitsnet, zonder dat de vergunning daarvoor rond was.

Bij een controle een week later bleek dat het COA de gevelplanken van het schuurtje had gesloopt, zonder dat alle papieren daarvoor op orde waren. Er is geen sloopmelding gedaan en ook is er geen rapport overlegd over de mogelijke aanwezigheid van asbest, blijkt uit interne documenten die RTV Oost heeft ingezien.

30.000 euro

Omdat het COA weer in de fout is gegaan, heeft de gemeente een paar dagen geleden een nieuwe last onder dwangsom opgelegd, van 30.000 euro. "Het college heeft gekozen om met een nieuwe, hogere dwangsom te dreigen, omdat van de eerdere dwangsom een te geringe prikkel is uitgegaan om de regels na te leven", aldus de gemeente.

icon_main_info_white_glyph

Bouwstops bij azc Albergen:

Juli 2023: Verzwaren van elektriciteitsnet, zonder dat vergunning daarvoor rond was
Juni 2023: Werkzaamheden aan de afzuiginstallatie, zonder dat de vergunning daarvoor rond was
November 2022: Werkzaamheden aan de brandcompartimentering van het gebouw, zonder dat de vergunning daarvoor rond was

Omwonenden stellen, na alle bouwstops en overtredingen, dat het COA 'de regels aan zijn laars lapt'. "Ze trekken zich nergens wat van aan", zegt een buurtbewoner.

Het COA ontkent dat. "Er is voortdurend overleg, maar het is wel zo dat er in het werk fouten worden gemaakt", zegt een woordvoerder. "We moeten vaststellen dat dit is gebeurd en we zijn ons ervan bewust dat dit voor de toekomst niet meer moet gebeuren."

Vervelend

Dat de gemeente met een dwangsom van tienduizenden euro's dreigt, noemt het COA 'vervelend'. "Het is tegelijkertijd ingewikkelde materie, want dit soort zaken zijn in de praktijk van het bouwen niet zwart en wit. Maar we gaan met de gemeente nader in overleg, want niemand zit erop te wachten als overheden hetzelfde willen, maar niet dezelfde koers varen."

De woordvoerder van de gemeente Tubbergen zegt dat er 'regelmatig en goed contact is met het COA'. "Maar de gemeente houdt het COA uiteraard wel aan de regels."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.